NA24.no

EFTA-domstolen bekrefter: Reisetid er arbeidstid - uansett


Norsk politimann seiret mot staten. EFTA-domstolen konluderer med at dersom du utfører oppdrag utenfor ditt vanlige arbeidssted skal reisetiden regnes som en del av arbeidet, uansett hvor lite du får gjort på veie. Illustrasjonsfoto: NSB pendlertog.
Norsk politimann seiret mot staten. EFTA-domstolen konluderer med at dersom du utfører oppdrag utenfor ditt vanlige arbeidssted skal reisetiden regnes som en del av arbeidet, uansett hvor lite du får gjort på veie. Illustrasjonsfoto: NSB pendlertog. Foto: NSB (NSB)
Sist oppdatert:
Har du utført et oppdrag utenfor ditt vanlige arbeidssted? Da skal reisetida regnes som en del av arbeidet, uansett hvor lite du får gjort på veien.

Det bekreftet EFTA-domstolen mandag, melder LO Medias nettportal Frifagbevegelse.

Domstolen har sett nærmere på saken til en norsk politimann som til vanlig arbeidet på Gaular lensmannskontor i Sogn og Fjordane. I flere tilfeller der han ble sendt ut på oppdrag andre steder i regionen, ble reisetida ikke godkjent som arbeidstid.

Høyesterett ba i fjor EFTA-domstolen om hjelp til å tolke EØS-lovgivningen på feltet.

EFTA-domstolen fastslår nå at reisetid skal regnes som arbeidstid når en arbeidstaker pålegges av sin arbeidsgiver å utføre oppgaver utenfor sitt faste eller vanlige arbeidssted, skriver Frifagbevegelse.

Hvor avslappende eller anstrengende reisen er, har ingen betydning for dette. Så lenge reisen er nødvendig for å utføre oppdraget, er den ansatte per definisjon i arbeid.

Her er pressemeldingen fra EFTA

Det har heller ikke noen betydning hvor ofte den ansatte sendes ut på oppdrag utenfor sitt vanlige arbeidssted.

Ifølge nettstedet Rett24 vil dommen kunne føre til økte kostnader for staten.

- EFTA-president Carl Baudenbacher har kanskje sagt opp, men han er fortsatt ikke ferdig med å avsi avgjørelser som irriterer norske myndigheter, skriver nettstedet.

Denne gangen dreier det seg om en direktiv-tolkning som kan gjøre det vesentlig dyrere å opprettholde politiberedskapen i distriktene.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere