NA24.no

Eiendom for 70 milliarder

Sist oppdatert:
Boligmarkedet er brennhett og satte i fjor atter en ny rekord. Men antall eiendomssalg faller.

Verdien av tinglyste omsetninger av fast eiendom økte med 2,2 milliarder kroner i fjerde kvartal 2006 i forhold til året før. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå som kom fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Men selv om verdien av boligene gikk opp, så faller antall omsetninger med seks prosent fra fjerde kvartal i fjor i forhold til året før. Men gjennomsnittsprisen har nå passert to millioner kroner, noe som er ny rekord.

70,5 milliarder
Totalt ble det omsatt eiendommer til en verdi av 70,5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det er en oppgang på tre prosent fra samme periode året før. Det var særlig stor økning i Aust-Agder, der verdien har steget med 28 prosent.

Sammenliknet med fjerde kvartal i 2001 har samlet omsetningsverdi for landet sett under ett nesten blitt doblet.

Færre omsetninger
Men det ble tinglyst 49.800 omsetninger av fast eiendom, en nedgang på seks prosent fra samme periode året før.

Det har vært en nedgang for de fleste fylker, og størst har nedgangen vært i Oppland med 24 prosent.

Det er alle innenfor alle typer eiendommer det har vært nedgang i antall omsetninger.

- Det var omsetninger av eiendommer uten bygning (tomter) som utgjorde den største nedgangen. Størst nedgang var det for landbruks-/fiskeeiendommer med 31 prosent, melder Statistisk Sentralbyrå.

Stadig dyrere fritid
Det ble i fjerde kvartal i fjor omsatt 2.700 bebygde fritidseiendommer i fritt salg.

Gjennomsnittsprisen per omsetning for disse eiendommene var 970 000 kroner, en økning på 29 prosent i forhold til fjerde kvartal 2005, men noe lavere enn foregående kvartal i 2006. Pris per omsetning økte for de fleste fylker. Nord-Trøndelag hadde den største prisveksten med 67 prosent. Omsetning av festetomter inngår ikke i disse tallene, melder Statistisk Sentralbyrå.

Mest boligprisvekst i Oslo
Det ble tinglyst 22.000 bebygde boligeiendommer i fritt salg i fjerde kvartal. Gjennomsnittsprisen var på 2,1 millioner kroner, noe som er en økning på 11 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2005.

- Gjennomsnittsprisen steg i alle fylker unntatt Sør-Trøndelag. Oslo og Troms hadde den høyeste gjennomsnittsprisen på henholdsvis 3,2 og 2,8 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor. Sett i forhold til foregående kvartal økte pris per omsetning på landsbasis med 8,5 prosent, melder Statistisk Sentralbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere