*Nettavisen* Økonomi.

Eiendomsselskap vurderer emisjon

Likviditetsmessig utfordringer gjør at Faktor vurderer å be om mer kapital.

25.02.09 14:51

Eiendomsselskapet Faktor Eiendom har måttet ta store nedskrivninger på sin eiendomsportefølje. Det bidro til at underskuddet ble større i fjerde kvartal.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Før skatt fikk selskapet et underskudd på 351,6 millioner kroner mot et overskudd på 41 millioner kroner i tilsvarende periode året før. Driftsresultatet viser et tap på 329,1 millioner kroner mot 44 millioner kroner i pluss i fjerde kvartal 2007.

Salgsinntektene har falt til 147,6 millioner kroner fra 233 millioner kroner i perioden. Når også andre driftsinntekter faller blir driftsinntektene redusert til 161,1 millioner kroner fra 271 millioner kroner.

Kutter kostnader
Allerede har selskapet iverksatt tiltak for å redusere kostnadene. Det innebærer at bemanningen er redusert med 22 årsverk. Totalt ser de årlig besparelser på kostnadene på rundt 30 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I løpet av 2008 hadde selskapet en positiv kontantstrøm på 5,7 millioner kroner og det økte kontantbeholdningen ved utgangen av året til 72,7 millioner kroner. Fra driften hadde de riktignok en negativ kontantstrøm på 711,2 millioner kroner.

Selskapet ser behov for å styrke arbeidskapitalen og vurderer å gjennomføre en emisjon.

- Konsernet har tilfredsstillende egenkapital, men har likviditetsmessige utfordringer. Vi er i dialog med våre bankforbindelser for å etablere en mer langsiktig og forutsigbar finansiering. I denne prosessen vurderer vi, i samarbeid med våre bankforbindelser, emisjon, realisering av eiendeler og andre tiltak, som kan styrke arbeidskapitalen, skriver selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Inneværende år
Administrerende direktør Morten Riiser påpeker at de ønsker å være tidlig ute med å signalisere en mulig emisjon. Likevel er han klar på at de jobber med flere andre løsninger. Diskusjoner pågår med bankforbindelsene, men de vurderer realisering av eiendeler.

- Vi jobber med å få en langsiktig løsning rundt finansieringen for å sikre forutsigbarheten i finansieringen.

Akkurat når en eventuell emisjon vil være på plass er ikke klargjort. Det er heller ikke sikkert at det blir behov for en emisjon.

- Perspektivet er inneværende år, sier Riiser og sier at selskapet også vurderer realisering av eiendeler, endring i sammensettingen av lån, løpetid og strukturelle grep. Det vurderes også kombinasjoner av disse alternativene.

Merker bedring i boligmarkedet
Selv om det er for tidlig med å konkludere så merker Faktor at det går bedre å selge leilighetene de sitter på. Totalt hadde de 294 usolgte leiligheter i sin portefølje, hvorav noen er leid ut, ved utgangen av året. Året har startet bedre og de skal ha solgt fem leiligheter for to uker siden.

- Det går bedre i forhold til i fjor, og det er større etterspørsel. Det ser bedre ut enn for tre måneder siden, sier Morten Riser til NA24.

Riser ser det som et tegn på at boligmarkedet er bedre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag