Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatt tas til Høyesterett - vil få konsekvenser for hele Norge

Skattetvisten mellom Oslo kommune og en gruppe private saksøkere skal behandles i Høyesterett. - Vil få konsekvenser for hele Norge, sier finansbyråd.

– Jeg er glad for at Høyesterett har besluttet å behandle denne prinsipielt viktige saken og ser fram til at saken får en endelig behandling i landets øverste rettsinstans, sier finansbyråd Robert Steen i Oslo.

En gruppe på over 3.4000 privatpersoner som har saksøkt Oslo kommune om eiendomsskatten for skatteåret 2016, året skatten ble innført.

Oslo kommune fikk fullt medhold i tingretten, men Borgarting lagmannsrett kom delvis til et annet resultat i oktober i fjor. Retten mente at kommunen ikke hadde overholdt den lovbestemte fristen for utskriving av eiendomsskatt.

De ble dermed dømt til å betale tilbake skatten for det første året.

Begrensning

Nå vil altså Høyesterett avgjøre saken. Oslo kommune mener den delen av dommen fra lagmannsretten som gjelder frist for utskrivning av eiendomsskatt, vil ha konsekvenser for hele Kommune-Norge, ifølge Oslo kommune.

Dersom dommen blir stående vil ingen kommuner som ønsker å gjeninnføre eiendomsskatt rekke å skrive ut skatten med virkning fra det første året i en valgperiode.

- Dette legger en betydelig begrensning på den lokale handlefriheten og muligheten til å realisere den politikken man går til valg på, sier finansbyråd Steen.

Les også

Alle som betalte eiendomsskatt i Oslo i 2016 kan få pengene tilbake

Store summer

Til sammen betalte hver femte boenhet i Oslo eiendomsskatt i 2016. Ifølge Huseiernes landsforbund fikk rundt 55.800 i Oslo fikk eiendomsskatt i 2016.

Kommentarer til denne saken