Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomssmell for FrP-fyrtårn

Os kommune med Terje Søviknes i spissen går på milliontap i markedet.

Ordfører Terje Søviknes i Os kommune kan stå foran en tøff hestekur. Finansporteføljen til Os kommune viser nemlig betydelige tap på mange fronter.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg til å bli rammet av aksjenedturen valgte kommunen å satse stort på eiendom i fjor. Over 20 prosent av den investeringen er borte på ett år.

I årsmeldingen til kommunen, som er et av FrPs fyrtårn, fremkommer det at satsingen på børs nå koster for Os. Kommunen skriver at kommunen ”diverre” har gjort seg avhengig av den gode avkastningen fra finansporteføljen.

10 mill. i tap
Dermed svir det ekstra når Søviknes anslår papirtapet så langt i år til å være omtrent ti millioner kroner – eller omtrent fire prosent. Han mener likevel at situasjonen ikke er dramatisk.

- Vi har satt av penger i et finansbufferfond som gjør at vi kan overleve uten kutt i tjenestetilbudene i ett til to år slik markedet ser ut nå, sier Søviknes til NA24.

Redusert avkastningskrav
Dette fondet bestod ved årsskiftet av 25 millioner kroner, men er sterkt krympende. I tillegg til eiendomstapet har aksjemarkedet beveget seg kraftig ned siden nyttår, og Søviknes er ikke optimistisk for resten av året.

- Avkastningskravet vårt ble redusert før året, men det ser svært tøft ut å nå det kravet slik markedet er i dag, sier Søviknes.

Total hadde kommunen 260 millioner kroner inn i markedet ved årsskiftet. Pengesekken til Os stammer fra da de solgte sine aksjer Bergenhalvøens kommunale kraftselskap (BKK).

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken