NA24.no

Eieren tilbyr 200.000 til den som vil fjerne denne rønna

NY EIER? Blir du Gammelbryggas neste eier? Da må du i så fall belage deg på å flytte den fra sentrum.
NY EIER? Blir du Gammelbryggas neste eier? Da må du i så fall belage deg på å flytte den fra sentrum. Foto: Espen Bless Stenberg (Nordlys)
Sist oppdatert:
Har du gått med en drøm om å få ditt eget gamle bryggehus et sted ved sjøen?

Til våren kan det bli realitet, dersom Harstad kommune bestemmer seg for å innvilge rivingstillatelse for Gammelbrygga som står på havna midt i sentrum, skriver Nordlys.

I 2010 nedla kommunen et bygge- og delingsforbud i byen, i påvente av en sentrumsplan som administrasjonen først ikke fant penger til å gjennomføre. Etter hvert kom pengene på bordet, og sentrumsplanen ble igangsatt. I mars går dette bygge- og delingsforbudet ut, og bryggeeier Eiendsomgruppen Nord-Norge AS ved John Angelsen, håper de kan få satt igang sitt byggeprosjekt iløpet av neste år.

– Men først må vi finne løsninger for Gammelbrygga. Dersom noen ser seg nytten i den, og ønsker å ta vare på den, så skal de få den gratis og franko. Vi er til og med villige til å slenge på et par hundre tusen til ny eier for å få bort bygget, sier Angelsen.

Ingen tilbud
For Angelsen og Eiendomsgruppen skulle nok helst sett at de fikk realitetsbehandlet sine byggeplaner på et tidligere tidspunkt, og ønsker derfor å påskynde prosessen når forbudet blir opphevet.

I Harstad har lokalhistorikere og flere andre beboere engasjert seg sterkt i bryggasaken. Mange vil bevare bygget, flytte det, eller pusse det opp der det står. John Angelsen sier at de har vært villig til å lytte til forslagene som har kommet, men ingen har kommet med konkrete tilbud til selskapet om å få overta.

– Slik bygget står i dag, har det kun negativ verdi. De to tomtene i området er taksert til 17 millioner kroner, med fratrekk på omlag 1,2 millioner i negativ verdi. Gammelbrygga er flyttet flere ganger, og har vært gjennom flere ombygginger. Det er svært lite som er originalt fra 1850, da den ble oppført på Senja, sier Angelsen.

Se flere bilder her:

  • GAMMEL MORO: Nordlys' reporter var inne i Gammelbrygga for noen år tilbake. Selv om det var mange år etter siste øl ble servert over disk, oset det fortsatt gammel moro i veggene.
  • GIS BORT: Ønsker du å overta brygga? Da tilbyr eieren 200.000 i rivingsbidrag for å få den bort fra eiendommen.
  • HÆRVERK: Gammelbrygga har i flere år stått åpen for for og ran, og mye av inventaret er knust.

ANNONSE


Han har registrert at antikvarer har vært på befaring utenfor brygga, og i etterkant har uttalt at fasaden er i god stand. Men Angelsen sier at det er konstruksjonen det er noe i veien med.

– Enten er det oppråtnet bærekonstruksjon, eller så er konstruksjonen av nyere dato slik at den ikke kan betegnes som historisk. Bygget består av mye fukt og råte, og det vil koste å sette dette i stand.

– Er dette noe du sier for egen vinning i byggesaken?

– På ingen måte. Vi har hatt takstmann for å se på bygget, og det er i dårlig forfatning, sier Angelsen.

Fellesarealer
Torsdag snakket Nordlys med ordførerkandidat Helge Eriksen (H) som heller ikek ser noe poeng i å ivareta Gammelbrygga, som i flere år og på slutten ble brukt som serverings- og utested.

– Bygget er i for dårlig forfatning, og det står for rov og ran. Jeg synes det er på tide å gi utbygger tillatelse til å rive, og gå igang med planene sine. Når det er sagt så må det stilles krav til opparbeidelse av fellesarealer på utsiden.

John Angelsen sier til Nordlys at de hele veien har vist vilje overfor kommunen å ta et samfunnsgrep rundt bryggeområdet.

– Vi mener at det ville vært fint å lage noe sosialt i førsteetasjen. En kafé med uteservering mener vi er bedre enn om vi skulle hatt annen næring der.

I tillegg bør man få bort overflateparkeringa i havna, ifølge Angelsen.

– Dette er regnet sombyens fineste område.

Les flere saker i Nordlys


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere