NA24.no

Einar Aas har betalt 145 millioner i skatt til Grimstad kommune

Knapt noen har gått like raskt fra å være milliardær til å bli konkurs som krafttraderen Einar Aas. Kraft-traderen Einar Aas bor i en praktfull villa med egen strand og utsikt mot sjøen i Grimstad. Han har figurert med enorme inntekter og milliardformue i skatteligningen i flere år.
Knapt noen har gått like raskt fra å være milliardær til å bli konkurs som krafttraderen Einar Aas. Kraft-traderen Einar Aas bor i en praktfull villa med egen strand og utsikt mot sjøen i Grimstad. Han har figurert med enorme inntekter og milliardformue i skatteligningen i flere år. Foto: Arkivfoto/Google Street View
Sist oppdatert:
Kraftmilliardæren Einar Aas har betalt 145.234.021 kroner i skatt til Grimstad kommune.

Torsdag varslet tidligere kraftmilliardær Einar Aas at han kom til å gå personlig konkurs.

Siden 2002 har han hatt en samlet skattelignet inntekt på over 3,5 milliarder kroner.

Nettavisen snakket med rådmann i Grimstad, Tone Marie Nybø Solheim, like etter at hun avsluttet møtet med Formannskapet. 

Les også: Krafttrader Einar Aas i trøbbel - boliger til 150 millioner kroner kan bli tvangssolgt

- Bidratt betydelig 

- Jeg har orientert om den situasjonen vi nå er i, sier hun til Nettavisen. 

Hun forteller at Aas de forgående årene har fått fastsatt og betalt følgende beløp i skatt:

2016: Utliknet skatt: 226.755.431, til kommunen: 76.711.362 kroner.

2015: Utliknet skatt: 70.693.103, til kommunen: 21.978.485 kroner.

2014: Utliknet skatt: 149.611.620, til kommunen: 46.544.174 kroner.

Det gir over 145 millioner rett inn til skattekassen i Grimstad.

- Skattetallene fra likningen for 2017 er først offentlige (legges ut til offentlig ettersyn) etter at siste skatteoppgjørspulje er klar 24.10.18, sier Solheim.

- Akkord eller konkurs 

Rådmann i Grimstad, Tone Marie Nybø Solheim.

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført», skrev Aas i en pressemelding.

Faktum var dermed:

«Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs».

- Gitt oss handlingsrom

Rådmannen legger ikke skjul på at bidragene fra Aas har vært kjærkomne:

- Som dere ser har Einar Aas bidratt med betydelige beløp de siste årene. En vesentlig del av dette har enten kommet i form av restskatt eller tilleggsforskudd. Dette har gitt oss handlingsrom, sier hun.

Les også: Spillet er over for landets mest ukjente milliardær


- 2-4 millioner mindre

- Hvor mye kommer Grimstad kommune til å tape på å miste Aas som skatteyter? 

- For 2018 er det nærliggende å tro at disse tapene vil føre til reduksjon i utskrevne forskuddsskatt. Det vil isolert sett bety muligens 2 til 4 millioner kroner mindre til Grimstad kommune for resten av året, sier hun - og legger til at: 

- Vi er mer bekymret for korrigerte fordelingstall når disse foreligger i midten av oktober etter at alle likningene for 2017 er ferdig.

- «Blåser opp» fordelingstallet 

Det forklarer rådmannen slik: 

- Aas har gjennom flere år bidratt med betydelige beløp i skatt til Grimstad kommune. Når enkeltskattyter som han har hatt gode år, kan det ha vært med på å « blåse opp» det foreløpige fordelingstallet som blant annet bygger tidligere års likning, justert for en rekke faktorer, forklarer Solheim.

Hun gjentar at først når det korrigerte fordelingstallet er tilgjengelig fra direktoratet like før 24.10.18, vet de effekten av det.

- Redusert inntekt for år fremover

- Når det gjelder veien videre og likningen for 2018 som kommer høsten 2019, vil Grimstad trolig ha «mistet» en betydelig skattyter for 2018. Eventuelle store tap vil kunne gi store fremførbare underskudd som vil redusere alminnelig inntekt for år fremover, avslutter hun.

Einar Aas eier flere landsteder for over 100 millioner kroner på Sørlandet samt en gigantleilighet til 40 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo, ifølge DN.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere