Eivind ba Nav stanse trygden mange ganger

Foto: Silje-Carine Kikut Moen (Telemarksavisa)

To år senere krever de 15.000 kroner tilbake.

05.10.12 13:45

Eivind Myran var inntil 2010 enslig forsørger for to barn, og så fikk han seg samboer. Det sendte han Nav brev om, og fikk en skriftlig bekreftelse fra Nav.

I dette brevet står det at Myran har opplyst om at samboerforholdet startet 1. mai 2010.

Nav opplyste også om at stønaden han den gang mottok som enslig forsørger, vil bli stanset fra måneden etter at samboerskapet hadde vart i et år.

- Behold barnetrygden
- Etter det året var gått fortsatte likevel barnetrygden å komme, forteller Myran til Telemarksavisa.

Han hadde allerede den gangen lest mye i media om folk som svindlet Nav og ikke ga de opplysningene de skulle.

- Jeg tenkte at jeg skulle i alle fall ikke gå i den fella. Så jeg ringte direkte til Navs kontor for barnetrygd i Skien, slik man kunne den gangen. Men svaret derfra var at det var riktig at jeg skulle beholde barnetrygden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje-carine Kikut Moen

Det syns Myran var rart, så han sjekket på nettet for sikkerhets skyld. Og der sto det at han ikke hadde krav på barnetrygden.

- Jeg ringte en gang til og fortalte at jeg ikke skulle ha denne trygden. Svaret jeg fikk, var: Jo, det skal du ha.

Mest lest hos Nettavisen nå:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje-carine Kikut Moen

Ble overbevist
Senere ble han kalt inn til et møte på servicesenteret i forbindelse med en annen sak. Nok en gang tok han opp temaet om barnetrygden, men også der fikk han beskjed om at det var riktig at han skulle motta disse pengene.

- Jeg slo meg så til ro med dette, siden jeg ble overbevist om at det var riktig. Jeg tenkte ikke over det mer, og brukte barnetrygden som vanlig, sier Myran.

Ny beskjed
Så, i august i år, kommer det et nytt brev fra Nav. Der står det at stønadsaken til Myren er gjennomgått, og at han har fått utbetalt for mye i barnetrygd. Videre står det:

- Vi mener at årsaken til feilutbetalingen er at du ikke har meldt i fra til Nav om samboerforholdet i forhold til at du mottok utvidet barnetrygd.

- Jeg ringte til Nav Forvaltning Telemark, og fortalte at jeg hadde prøvd å si fra flere ganger og at jeg hadde brev fra Nav fra 2010, som bekreftet at jeg hadde gitt de nødvendige opplysningene. Men saksbehandleren ville ikke høre. Hun var ganske krass, og sa at dette var straffbart.

Etter denne samtalen mottok Myren nok et brev der det står at selv om Nav har gjort feil, er det likevel han som er ansvarlig.

- Hva mer kunne jeg gjort, spør en oppgitt småbarnsfar.

Myren mener at det er Nav selv som er ansvarlig for denne feilen, men han vil likevel betale tilbake pengene.

- Jeg må jo det. Jeg kan ikke gå i mot staten. Men jeg er fortvilet. Her prøver man å gjøre det riktige, og så får man slike brev som får deg til å føle deg som en forbryter. Jeg blir beskyldt for å ikke ha gitt korrekte opplysninger, når jeg f... ikke har gjort annet, sier han.

Ikke det verste
Nav skriver i det siste brevet at beløpet som skal betales tilbake kan reduseres hvis det er Nav som har gjort feil. Men på fakturaen de har sendt, kreves hele beløpet. Men det er ikke det Eivind Myran reagerer mest på:

- Alle disse opplysningene legges i arkivene til Nav. Jeg blir på en måte svartelista som en "luring" som har jukset til seg barnetrygd. Det er det verste for meg personlig.

NAV beklager
Direktør for Nav Telemark, Terje Tønnessen, kan ikke kommentere enkeltsaker, men han bekrefter at han har kjennskap til saken, og beklager at Nav her har gjort en feil. Han legger seg også flat dersom beskjeden ikke har blitt fanget opp innover i systemet.

Men det betyr nødvendigvis ikke at Myran slipper å tilbakebetale pengene.

- Generelt så skal man tilbakebetale penger som er betalt ut for mye. Er man uenig i dette, så kan man sende inn en klage på vedtaket. Dette vil bli behandlet utenfor fylket slik at to forskjellige instanser får sett på saken, sier Tønnessen.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.