NA24.no

Eivind Reiten går av

Sist oppdatert:
Eivind Reiten (55) takker for seg som konsernsjef i Norsk Hydro.

I en børsmelding mandag morgen gjøres det kjent at Eivind Reiten har trukket seg som konsernsjef i Norsk Hydro, en stilling han har hatt i åtte år.

NA24 - din næringslivsavis

Brandtzæg overtar
Svein Richard Brandtzæg er utnevnt til ny konsernsjef i Norsk Hydro etter at nåværende konsernsjef Eivind Reiten fratrer sin stilling 30. mars 2009. Reiten har orientert styret om at han ønsker å tre tilbake etter nesten åtte år som leder av selskapet.

- Styret beklager at Eivind Reiten har bestemt seg for å slutte men har respekt og forståelse for hans beslutning i lys av den lange perioden han har ledet selskapet, sier Hydros styreleder Terje Vareberg.

- Samtidig er styret svært tilfreds med at en meget dyktig og erfaren Hydro-leder har takket ja til å etterfølge Reiten, sier Vareberg videre i børsmeldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Følg pressekonferansen live med TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 10.00. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

282199

Åtte år som toppsjef
- Jeg har hele tiden sett for meg at syv til åtte år ville være en hensiktsmessig avgrensing for mitt lederskap i Hydro. Denne våren har jeg sittet i åtte år, og nå er tiden inne for å slippe til nye krefter og nye øyne, sier Reiten.

Reiten har i løpet av sine nesten 23 år i Hydro hatt en rekke lederstillinger innen aluminium, magnesium, landbruk, olje og energi.

Han har ledet Hydro gjennom den mest omfattende restruktureringen i selskapets 103-årige historie, fra et industrikonglomerat til dagens aluminium- og energiselskap.

- Eivind Reiten har markert seg som en av Norges fremste industriledere. Som konsernsjef i Hydro har han stått i bresjen for en krevende men helt nødvendig omstilling i selskapet, som har lagt grunnlaget for internasjonalt konkurransedyktige virksomheter innenfor landbruk, olje- og energi og aluminium, sier Vareberg i en børsmelding.

Reiten meddelte styret i november at han vurderte å trekke seg. Styret begynte da prosessen med å finne kandidater dersom Reitens beslutning skulle bli endelig. Brantzæg sto da som klart valg som toppsjef. Det opplyser Terje Vareberg som er styreleder i Norsk Hydro på pressekonferansen mandag klokken 10.00.

Reiten har også vært olje- og energiminister, fiskeriminister og statssekretær i Finansdepartementet. I Reitens avtale med Hydro, som ble inngått i 2001 og reforhandlet i 2004, inngår tre års etterlønn.

Har vært omstridt
Eivind Reiten har vært oppfattet som en forholdsvis frittalende konsernsjef som ikke alltid har fulgt de rødgrønne politikernes ønsker i ett og alt. Mens han har vært utropt til årets leder i næringslivet har han blitt kritisert for å ha vært lite lydhør ovenfor "politiske signaler".

Det ble alvorlig bråk da Reiten og ledelsen i Norsk Hydro fikk innløst sin opsjonspakke i Norsk Hydro. Det endte med at daværende styreformann Jan Reinås måtte gå av, mens det lenge var uvisst om Reiten også måtte trekke seg.

Les mer her: Reitens fete gevinst

Reiten var også arkitekten bak StatoilHydro-fusjonen, og skulle gå på som styreformann i selskapet. Men det ble en kortvarig affære. Samme dag som StatoilHydro offsielt skulle gå sammen kom den såkalte Libya-saken til overflaten. Dette førte til at Reiten måtte trekke seg fra styreledervervet i Norges desidert største selskap. Denne saken gjennomgåes nå av Økokrim etter at både StatoilHydro og Norsk Hydro har gransket den i sin fulle bredde.

Les mer om bråket her: Taus om Reitens fremtid

Åtte år nok
- Syv åtte år i en slik stilling er riktig tidsperiode i en slik krevende stilling, sa Eivind Reiten til de fremmøtte på pressekonferansen mandag.

Han pekte på at ny energi og nye krefter er viktig for en organisasjon, og at det er en del av Hydros kultur å bringe fram ledere som kommer fra Hydro. Det å sitte på toppen i et så stort konsern krever mye fra familien. Har en fellesforståelse i familien for at det er en tidsfrist for hvor lenge Hydro skal ha forkjørsrett i alt og ett, sa Reiten.

Han hadde heller ikke noen konkrete planer om ny jobb, men hentydet til at han ville ha mindre av de lange arbeidsdagene som toppjobben i Norsk Hydro har krevd.

Det er varslet pressekonferanse klokken 10. NA24 kommer med mer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere