Gå til sidens hovedinnhold

Ekornes utfordrer krisen

Møbelkonsernet med sterk avslutning tross finanskrisen, og starter friskt i 2009.

Ekornes-konsernet merker finanskrisen, og måtte notere en kraftig nedgang i ordreinngangen i fjerde kvartal, utviklingen i januar gir likevel grunn til optimisme. Resultatene for fjerde kvartal var klart bedre enn samme periode i 2007, tross økende markedsutfordringer.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

- Ekornes er godt rustet til å møte den internasjonale lavkonjunkturen med en sterk balanse, lite rentebærende gjeld, kjente merkevarer med gode marginer, et effektivt og moderne produksjonsapparat og et stort internasjonalt forhandlernett, skriver styret om selskapets posisjon.

Ned og opp
Mens Ekornes opplevd en svikt i ordreinngangen på 27 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med 2007, så gir januartallene en viss spore til optimisme. Ordreinngangen i januar var ifølge kvartalsrapporten lagt frem torsdag, på 273 millioner kroner. I samme måned i fjor var den på 247 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ved utgangen av 2008 hadde selskapet en ordrebok på 185 millioner kroner, mot 289 ved utgangen av 2007. Ordreboken ved utgangen av januar lå på 228 millioner kroner.

Ekornes tok allerede i januar beslutning om å nedlegge fabrikken på Stranda, og er beredt til å gjennomføre nye tilpasninger av produksjonen i begge retnigner. Konsernet er i gang med betydelige markedsaktiviteter for å sikre best mulig kapasitetsutnyttelse, neo som ga resultater i januar.Fjerde kvartal

For fjerde kvartal kan Ekornes vise til driftsinntekter på 744,9 millioner kroner, opp fra 687,1 millioner i samme periode i 2007. Driftsresultatet økte samtidig fra 137,1 millioner til 149,7 millioner kroner.

Dette ga et resultat før skatt for fjerde kvartal i fjor på 173,8 millioner kroner, opp fra 137,8 millioner i fjerde kvartal året før.

Styret foreslår et utbytte for 2008 på 3,50 kroner, mot 7,50 kroner for 2007. Det betyr en betydelig nedskalering i forhold til andelen av overskuddet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot