NA24.no

Eks-banksjef i Ski må i fengsel for korrupsjon

Sist oppdatert:
Tidligere samarbeidspartner også dømt i samme sak.

Tidligere banksjef i DnB i Ski, Svend Ove Johnsen, er i Follo tingrett dømt til ett år og fire måneder fengsel for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med behandlingen av lånesøknader. Han må videre tåle inndragning av utbytte av 405.000 kroner, skriver Østlandets Blad.

Eiendomsinvestor Øyvind Hornæss er i samme sak dømt til ett år og åtte måneder fengsel. Han er også fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, herunder å være daglig leder eller inneha en rolle i et styre for en periode på fem år.

Dommen ble forkynt for de to klokken 10.00 i dag.

- Vi har ikke tatt stilling til hvordan vi forholder oss til dommen, sier Johnsens forsvarer Bjørn Haugen til ØB.

Han sier de vil ta en beslutning i løpet av neste uke.

31. mai i år ble tidligere banksjef i DnB, Ole Kristian Sundby, dømt til 8 måneder fengsel for medvirkning til grov korrupsjon.

Han skal ha overlevert 160.000 kroner som bestikkelser fra Hornæss til Johnsen i forbindelse med behandling av lånesøknader.

Byttet penger og papirer ved banken
Johnsen sto tiltalt for å ha mottatt tilsammen 405.000 kroner fra flere eiendomsaktører som bestikkelse for behandling av lånesøknader i perioden mai 2009 - desember 2011. Ifølge dommen kom 395.000 kroner fra Øyvind Hornæss. Pengene skal ha blitt gitt Johnsen for å få fart på en rekke eiendomsprosjekter.

Johnsen trengte på sin side pengene for å finansiere sin motorsykkelsport.

Overleveringen av pengene og lånedokumentene skjedde ved at Hornæss og Johnsen avtalte møte på en parkeringsplass rett ved banken i Ski sentrum. Byttet skjedde i Hornæss sin bil.

Under hovedforhandlingen i Follo tingrett benektet Hornæss at han har gitt bestikkelser, mens Johnsen erkjente å ha mottatt bestikkelser.

Honorar på regneark
Under internkontroll i banken skal banken ha fattet mistanke om uregelmessigheter ved Johnsens behandling av lånesøknader, hvor blant annet også Hornæss sitt navn var knyttet til flere av søknadene.

Banken avdekket et regneark på Johnsens pc med oppstilling av lånekunder hvor lån var innvilget og med kolonne for honorar knyttet til hvert lån. Beløpene varierte, fra 10.000 kroner til 35.000 kroner.

Johnsen erkjente senere at han hadde mottatt cirka 240.000 kroner i bestikkelser.

17. februar i fjor ble Johnsen avskjediget på dagen og politianmeldt. 20. mars samme året besluttet Økokrim å starte etterforskning av saken.

- Ingen anger
Ved straffeutmålingen har retten i skjerpende retning lagt vekt på både omdømmetap for banken og en viss risiko for økonomisk tap.

«Retten viser også til tiltalte Johnsen ikke har vist anger for sin handling der han har erkjent straffeskyld for mottagelse av bestikkelser for et ikke ubetydelig beløp og nærmest har bagatellisert sin opptreden», heter det i dommen.

Det er også lagt vekt på at oppdagelsesrisikoen ved betaling av bestikkelser var liten, og noen av beløpene var fordekt ved betaling av regninger og utgifter for Johnsen, mens noe ble betalt kontant utenfor DnBs lokaler.

Svend Ove Johnsen er utdannet eiendomsmegler og ble i 2002 ansatt som eiendomsmegler i DnB i Moss. I 2004 ble han ansatt i Postbanken som finansrådgiver, en stilling han hadde frem til 2007. I 2007 ble han avdelingsbanksjef i Postbankens kundesenter i Ski. Og i 2011 ble han kundeansvarlig for kreditt i DnB i Ski etter at Postbanken ble kjøpt opp av DnB.

Les flere saker i Østlandets Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere