Eks luftfartsdirektør: - SAS får særbehandling

SAS Airbus 340

SAS Airbus 340 Foto: (SAS)

Tidligere luftfartsdirektør Heine Richardsen (56) til angrep på SAS som han mener får særbehandling i forhold til Norwegian.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv (DN) tirsdag går tidligere luftfartsdirektør Heine Richardsen (56) til angrep på SAS. Det skjer etter at SAS har kritisert myndighetene for å tillate Norwegian å bruke asiatiske ansatte på langdistanseflyvninger til USA og Asia.

Richardsen mener at SAS selv har vært med på å flytte arbeidsplasser til Asia. «I SAS kan man åpenbart forsvare «litt» sosial dumping, med myndighetenes velsignelse,» skriver Richardsen i innlegget i dagens DN.

Richardsen trekker frem en annen sak hvor SAS har et annet regelverk enn Norwegian. Selskapet har i alle år hatt en fellesskandinavisk driftstillatelse, såkalt Air Operator Certificate (AOC). Det betyr at SAS kan flytte både mannskap og fly mellom landene som det vil. Norwegian har bare en norsk tillatelse og får ikke bruke det samme regelverket som SAS.

- SAS får særbehandling av norske myndigheter, konstaterer Richardsen.

Richardsen er i dag konsulent og har det siste året rådgitt Norwegian i saker som angår langdistanse­satsingen. Han har senest hjulpet Norwegian med en fastkjørt søknad om trafikkrettigheter i USA etter bråket om bruk av asiatiske ansatte.

Direktør for samfunnskontakt i SAS, Ove Myrold, mener at dagens ordning har sin pris.

– SAS betaler maksimal pris for driftstillatelse til hvert land, hvilket gjør at beløpet blir tre ganger høyere enn det Norwegian har som norsk selskap. Vi har ingen synspunkter på om Norwegian burde få ha samme modell som SAS, sier Myrold som mener Richardsens uttalelser må ses i lys av at han jobber for Norwegian.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.