Ekskluderer verstinger

Forsikringsselskapet Vital setter åtte nye selskaper på listen over uaktuelle investeringsobjekter.

09.05.06 12:14

Forsikiringsselskapets liste teller i alt 43 ekskluderte selskaper, som alle bryter med Vitals etiske retningslinjer.

Vital skal blant annet ikke investere i selskaper som er innblandet i produksjon og distribusjon av strategiske komponenter til masseødeleggelsesvåpen som NBC-våpen (nuclear, bilogical og chemical), inklusive landmimer og klasebomber.

Følgende selskaper produserer strategiske komponenter til kjernevåpen, og blir derfor ekskludert fra Vitals investeringsunivers:

  • BAE Systems
  • Boeing
  • Finmeccanica
  • Honeywell International
  • Northrop Grumman
  • United Technologies
  • Safran

Vital har i en tid hatt alle sju selskapene til observasjon. Etikkrådets definisjon av strategiske komponenter er blitt lagt til grunn, men utelukkelsen er gjort på selvstendig grunnlag. Etikkrådet er Finansdepartementets rådgivende organ i forbindelse med investeringer i regi Statens Pensjonsfond – Utland.

I tillegg har Vital valgt å utelukke selskapet Kerr McGee, som er involvert i oljeleting i Vest-Sahara. Dette landet er okkupert av Marokko, en okkupasjon som FN mener er ulovlig. Kerr McGees aktiviteter i Vest-Sahara vurderes å være brudd på Vitals generelle retningslinjer. Kerr McGee meldte for noen dager siden at de avslutter sitt oppdrag i Vest-Sahara.

Vital har i etterkant av beslutningen om utelukkelse solgt seg ned i de aktuelle selskapene.

- Dette viser at fokus på etisk forvaltning gir resultater. Når etisk råd i Vital møtes neste gang, vil vi på grunnlag av tilgjengelig informasjon vurdere å ta Kerr McGee inn igjen i vårt investeringsunivers, sier finansdirektør Tom Rathke i Vital i en melding fra selskapet.

Leder Ronny Hansen i den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara har karakterisert Kerr McGees tilbaketrekking fra landet som en historisk seier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag