*Nettavisen* Økonomi.

Ekspert: – EU kan kreve gresk regjeringsskifte

IKKE NOK: Hellas' finansminister Tsakalotos må strekke seg lenger, mener euro-landene. I bakgrunnen er leder for det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde. Bildet er fra møtet mellom finansministrene i eurolandene i Brussel lørdag. Foto: Francois Lenoir

EU forlanger en garanti fra Aten for at reformene i Hellas skal bli gjennomført. Grekerne må nå godta nesten hva som helst, mener norsk forsker.

12.07.15 17:44

– EU har mistet tillit til den greske regjeringen og sier de må ha en form for sikkerhet for at Hellas gjennomfører reformene. Det må være noe av verdi, for eksempel at de mister visse typer EU-støtte, sier gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten til NTB.

Han viser til at flere interessegrupper har skaffet seg fordeler på offentlighetens bekostning, for eksempel bønder som ikke betaler inntektsskatt.

Hvis EU ikke får overvåke innføringen av reformene, er alternativet at de forlanger en koalisjonsregjering.

– Det virker veldig sannsynlig at de bytter ut den venstreradikale regjeringen mot en koalisjonsregjering mellom høyre, venstre og sentrum, sier Foss.

Han mener Hellas nå har så lite å stille opp med, og at de nesten må godta hva som helst.

- Ikke gode kort

– 95 prosent av forslagene som den greske regjeringen kom med onsdag, ble godtatt i parlamentet. De skjønner at de ikke har gode kort å spille med, for EU må være sikre på at de ikke tømmer penger ut i enda et korrupt sluk, sier Foss.

Hvis krisefinansieringen fra Den europeiske sentralbanken (ESB) stopper opp, vil det få dramatiske konsekvenser for greske banker, sier økonom Pål Foss. Uttaksgrensen er fortsatt 60 euro i greske minibanker.

Hardere krav venter Hellas

Finansministrene i de 19 eurolandene prøvde både lørdag og søndag å bli enige om de skal åpne formelle forhandlinger med Hellas om et nytt låneprogram. Men ministrene sendte til slutt et sluttdokument med åpne felter videre til stats- og regjeringssjefene sine søndag ettermiddag.

– Vi har hatt en god diskusjon, men det er noen større saker som gjenstår. Det blir opp til lederne, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem om det som skal være en 95 prosent ferdigstilt uttalelse.

– Dette er et godt dokument for lederne å diskutere videre fra. Forhåpentligvis får vi et resultat, sa finske Alexander Stubb før topplederne satte seg sammen.

Krever mer

Ifølge et utkast nyhetsbyrået Reuters har sett, går ikke finansministrene inn for forhandlinger om et nytt kriselån før Hellas legger fram flere reformer.

LES OGSÅ: Hellas kan skape finsk regjeringstrøbbel

Grekerne har foreslått tiltak til i alt 13 milliarder for å kvalifisere til sin tredje lånepakke siden 2010. Men eurolederne ønsker dypere reformer innen både moms, pensjon og privatisering. Og ber regjeringen i Aten om å starte gjennomføringen av dem i nasjonalforsamlingen raskt.

Frist

Ifølge finske Alexander Stubb er det snakk om en frist til 15. juli med å få vedtatt viktige deler.

– Når alle disse vilkårene er oppfylt, da er vi i en situasjon hvor vi kan forhandle om et tredje program. Hvis vilkårene ikke oppfylles, blir det ingen forhandlinger, sier den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling.

Les også: Avlyser EU-toppmøte

Les også: Håpet stiger for Hellas

Les også: Hellas møter sunn skepsis

Tillit

Grekernes problem er at de andre eurolandene ikke tør stole på løftene deres om reformer og kutt. Derfor blir de trolig bedt om å vedta og innføre de første reformene allerede mandag.

Først da vil eurogruppen åpne for formelle samtaler om sin tredje internasjonale lånepakken siden 2010, ifølge et forslag til kompromiss.

Grekerne har tatt til orde for en pakke på 53,5 milliarder euro, men kan komme til å trenge over 80 milliarder blant annet på grunn av et vaklevorent bankvesen.

Hollande avviste «grexit»-plan

Frankrike vil gjøre alt i sin makt for å beholde Hellas i eurosonen, sier president François Hollande og utelukker en angivelig tysk plan om en midlertidig «grexit».

– Det er ikke noe som heter en midlertidig grexit. Eller for å si det på klart fransk: Hellas er enten i eurosonen eller utenfor eurosonen, sa Hollande da han ankom toppmøtet i valutaunionen i Brussel søndag.

– Frankrike vil gjøre alt for å komme fram til en avtale som tillater Hellas å bli i euroen, tilføyer den franske presidenten.

Ett av scenarioene Tyskland skal ha planlagt for, er en midlertidig grexit. Det vil si en pause fra euroen på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden.

Les også: Hellas kan skape finsk regjeringstrøbbel

Les også: Hellas ber om treårig lånepakke

Les også: Søndag er siste sjanse for Hellas

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag