Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene sa en ting - Frank gjorde det motsatte

- Heldigvis tror jeg ikke på alt, sier mannen som nå kan le hele veien til strømmåleren.

Frank Olsen tjener penger på fastprisavtalen han inngikk i desember - stikk i strid med anbefalingene fra eksperter. Olsen og flere kolleger tegnet en treårs fastprisavtale på 53 øre per kilowattime inkludert moms. Tilsvarende pris i dag ligger i området 53,70 til 58,90 øre per kilowattime.

NA24 kaster med jevne mellomrom et blikk på kraftmarkedet og strømprisene. I desember 2010 publiserte vi artikkelen Sjokkerte strømkunder kjøper katta i sekken.

Den leste verkstedarbeideren Frank Olsen.

- Heldigvis tror jeg ikke på alt, selv om det står svart på hvitt, ler Olsen overfor NA24.

I artikkelen, som dreier seg om galopperende kraftpriser i ukene før jul, advarer eksperter fra Hafslund, Gudbrandsdal Energi og Markedskraft mot å tegne fastpriskontrakt på strøm.

Trodde på normalisering
De tre var skjønt enig om at selv om prisene før jul steg brått og brutalt, trodde de at den ekstremt kalde vinteren ikke ville vare og på en gradvis normalisering av kraftmarkedet og strømprisene.

- Fastpris er alltid mest hensiktsmessig å inngå avtale om når man tror man trenger dem minst. Alle avtalene har blitt dyrere utover høsten, naturlig nok. For de som ikke har sikret seg denne vinteren er det derfor ikke en spesielt god anledning til å inngå slike avtaler nå, lød en av ekspertkommentarene.

Har spart 1200 kroner på to måneder
Dette ler Olsen godt av.

- En fyllingsgrad i desember på under 50 prosent, og fortsatt utsikter til en kald og tørr vinter kunne bare føre til høyere priser. Man trengte ikke være rakettforsker eller astrofysiker for å skjønne at dette bar galt av sted, sier Olsen.

Han var derfor ikke i tvil da han signerte en treårs fastpriskontrakt på 53 øre per kilowattime (inklusive moms) gjeldende frem til april 2013.

Kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet viser at tilsvarende kontrakter i dag prises til mellom 53,70 og 58,90 øre per kilowattime. Spotprisen torsdag 17. mars lå mellom 67 og 69 øre per kilowattime inklusive moms.

- Statkrafts prognoser for fyllingsgrad viser stort sett samme utvikling neste vinter som i år, sier Olsen som anslår at han har spart cirka 1200 kroner bare i januar og februar.

- Selv om flytende pris skulle vippe under til sommeren, så bruker vi så lite strøm da at tapet blir forsvinnende lite i forhold til hva vi sparer gjennom vinteren, sier Olsen.

Han merket seg ett innslag på NRK torsdag 18. mars.

- I innslaget på NRK Dagsnytt ble dagens pris på ca. 66-69 øre spådd tvers gjennom sommeren og med vesentlig høyere pris igjen neste vinter, sier Olsen.

Han og kollegaene koser seg med utviklingen.

- Inntil det motsatte er bevist ler vi hele veien til kilowatttimemåleren med viten om at vi kun betaler 0,53 øre per kilowattime. Det er i hvert fall lite som tilsier at vi har kjøpt katta i sekken, sier Olsen.

Vann på bålet
En av NA24s eksperter, markedssjef Jan Ingvald Jansrud i Gudrbrandsdal Energi, heller imidlertid vann på Olsens bål.

- Vurderer vi en treårs fastpriskontrakt kjøpt desember 2010 så vet man vel ikke hvordan det endelige regnestykket blir før den har utløpt, sier Jansrud.

Terminkontrakter for kraft i 2012 omsettes nå 39, 7 øre og kontrakter i 2013 omsettes for 36,6 øre per kilowattime.

- Markedet forventer at prisene på sikt skal ned. Men det er beheftet med stor usikkerhet å spå om kraftprisene langt frem i tid. I 2006 hadde vi ukepriser på over 60 øre per kilowattime eksklusive merverdiavgift. Sommeren 2007 var prisene under fem øre, så her kan det skje store endringer, sier Jansrud.

Hovedårsaken til at Jansrud ikke anbefalte fastpriskontrakter var at prisene i desember lå på historisk høye nivåer.

Kortvarige kraftkriser
- I tillegg har historien vist oss at kraftkriser som oftest er kortvarig og hydrologiske ubalanser har historisk sett bedret seg innenfor relativt kort tid, sier han.

Et eksempel er landet første kraftkrise som oppsto vinteren 2002 – 2003.

- Krisen ble kort og de mange kundene som bant seg til dyre fastprisavtaler tapte mye på det, sier Jansrud.

Japan-krisen gir dyrere strøm
Ifølge Jansrud har krisen i Japan løftet kraftprisen i Norge på kort sikt .

- Tyskland varsler at de vil ta ut 7000 megawatt av gammel kjernekraft frem til juni 2011 som følge av krisen i Japan. Dette var ukjente årsaker i desember, sier Jansrud.

Han tror allikevel at Olsen vil tape på fastprisen i det lange løp.

- Sammenligner vi kraftprisen i Olsens kontrakt med bank og renter, så kan dette sammenlignes med at han bant boliglånsrenten på cirka 10 prosent, mener Jansrud.

Markedssjefen i Gudbrandsdal Energi innrømmer at dealen foreløpig ser bra ut.

- Hyggelig for denne kunden at han har gjort ett bra valg, enn så lenge, men vi får vente å se. Det kan komme mye nedbør i år selv om situasjonen nå er svært anstrengt, avslutter Jansrud.

Ekspertene i Hafslund har ikke nedret mening, til trorr for at dealn foreløpig ser god ut for Olsen.

- Vi må vel kanskje skuffe Olsen, vi står på rådet vi ga i desember, sier informasjonsdirektør Katarina Finneng.

Hun mener Olsens eksempel er et slående eksempel på hvor uforutsigbar kraftprisen er.

- Det er egentlig som å spekulere i fast og flytende rente. For fastpris og fast rente betaler man over tid alltid en ”forsikringspremie” i forhold til spot. Dette betyr ikke at man ikke kan lykkes med å ”time” tidspunktet for bindingen og slik sett spare i forhold til spot, spesielt ikke sett i kortere perioder. I dette fallet ser vedkommende i skrivende stund ut til å ha gjort et godt valg. Dog kan man ikke konkludere med om han har spart eller ikke i forhold til spotpris før om lang tid, sier Finneng.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken