*Nettavisen* Økonomi.

Ekspertenes tips gjort til skamme

Foto: Montasje (Nettavisen)

Oppgangen fortsetter for boligmarkedet.

02.03.09 13:31

Boligprisene steg med 2,7 prosent i februar. Det viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Sesongjustert steg boligprisene med 1,9 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Prisene er nå 4,9 prosent lavere enn i februar 2008. Korrigert for inflasjon er prisene nå 12 prosent lavere enn det de var i toppmåneden august 2007.

Prisene på eneboliger steg med 1,1 prosent i februar, mens prisen på delte boliger økte med 3,4 prosent.

Leiligheter steg med 3,1 prosent fra januar til februar.

Gjennomsnittlig tok det 54 dager å selge en bolig, mens tallet for januar var 62 dager.

Antallet solgte boliger i februar var 4.363, noe som er en nedgang på to prosent fra samme periode i fjor.

Det ligger nå 16.006 boliger ute for salg på finn.no.

- Positivt overrasket
Eiendomsmeglerne selv er litt i villrede over prisutviklingen.

- Vi er positivt overrasket over prisutviklingen, og ganske overrasket over tallene. Men det er fortsatt for tidlig å friskmelde markedet, sier Christian Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Eiendomsmeglerne har i sin prognose for 2009 sagt at boligprisene skal ned ti prosent.

- Det er for tidlig å justere prognosen. Men så lagt ligger vi foran prognose. Vi må se an utviklingen på arbeidsmarkedet før vi kan endre vår prognose. Hvis utviklingen fortsetter slik som nå, vil de som er mer negative enn oss, ta grundig feil, og vi vil også ha tatt feil, sier Dreyer.

Men det er ingen tvil om at meglerne er tatt på sengen, for ifølge deres periode skulle boligprisene falt i begynnelsen av 2009, for deretter å ha bedret seg. Til nå har bildet vært stikk motsatt.

LES MER: Boligprisene opp i Trondheim.

LES MER: Nå lysner det i Bergen.

LES MER: Boligprisene opp i Stavanger.

LES MER: Oppgang i Kristiansand.

- Folk er mer positive
- Svein Gjedrem, SSB og samtlige økonomer har spådd boligmarkedet nord og ned, men boligprisene stiger. Hva er det som skjer?

- Vi ser at det er flere folk på visning, at det er flere interessenter og at det kommer inn flere bud. Vi sitter igjen og ser på hva folk faktisk gjør. Det er det disse tallene som vi har lagt fram i dag viser, sier Dreyer.

Han legger ikke skjul på at rentekuttene og en generell positiv tro på egen økonomi bidrar til at folk nå beveger seg ut i boligmarkedet.

- Årsaken til prisoppgangen er at det er en sterk kjøpekraft os dem som har jobb. Det store spørsmålet er hvor stor arbeidsledigheten blir.

Oppdemmet behov
Nesleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Torbjørn Ek, peker på at det var nærmest fullstendig stillstand i boligmarkedet i de tre siste månedene i 2008.

- Derfor har det vært et oppmagasinert behov som vi nå ser blir tatt igjen, mener Ek, som mener det har vært et markant psykologisk skifte blant dem som går på boligvisning.

- Stemningen er overraskende positiv. Det er mange flere på visning, folk er mye mer kjøpesterke, og folks fremtidsutsikter virker mye mer positive, sier Ek.

HTML EMBED

Opp for Obos
Dagens tall fra Obos viste en klar prisoppgang på Obos-leilighter.

Her viser tallene en prisoppgang på 4,7 prosent fra januar, mens fra februar 2008 til februar februar 2009 er prisene ned 7,2 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hos Obos ligger nå på 27 640 kroner, mot 26 404 kroner i januar.

I januar steg boligprisene i Norge med overraskende 4,8 prosent, men justert for sesongvariasjoner var prisoppgangen på 0,8 prosent. Dette var likevel høyere enn de fleste ekspertene ventet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 19.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Annonsebilag