– Alle tenker på lønn. De fleste vil opp i lønn. Men vi tør ikke snakke om det. Det er elefanten i rommet alle går rundt og tenker på, sier Trine Larsen.

Hun er Managing Partner i Hammer og Hanborg som er et stort rekrutteringsselskap. Gjennom sin ekspertise deler hun de beste tipsene for hvordan du skal få høyere lønn.

1. Vis hvordan du bidrar

Hennes første og viktigste tips er at folk må fortelle hvordan de har gjort en god jobb. Tross alt er det som oftest en forhåndsbestemt størrelse på kaken som skal fordeles.

– Ofte sitter sjefene med en prosentsats de skal fordele ut fra budsjettene sine. De som gjør en god jobb, og synliggjør det får en større del av kaken. Da er det viktig at du viser hvorfor akkurat du er flink, og hva du har levert. Det holder ikke å bare si at du er flink, punktum, sier hun.

Hun mener det er spesielt viktig at folk vektlegger hvordan de har jobbet utover det som kan forventes.

– Det er mange som er flinke i jobben, men ikke god nok på å synliggjøre det. Det er også viktig å huske at det ikke trenger å være noe du har ført hele veien til sluttstreken. Det kan være at du har hjulpet andre kolleger med å skape verdi for bedriften, sier hodejegeren.

2. Skriv et notat

Larsen har langt erfaring som hodejeger og har vært med på å rekruttere mange. Hun sier at folk bør skrive ned hva de gjør som bidrar til bedriftens verdi.

– Det trenger ikke å handle om kroner og øre. Selv om du kanskje skal begynne å forhandle lønn i januar, er det kanskje i oktober du fullførte prosjektet som ga bedriften verdi. Det burde du skrive ned. Hold det oppdatert og bruk det når du skal forhandle lønn, sier hun.

Hvorfor tror du folk flest kvier seg sånn for å forhandle lønn med sjefen?

– Jeg tror det handler om kultur. Vi nordmenn er litt sånn. I enkelte andre land har de stillingsutlysninger med lønnsnivået også i privat sektor. I Norge skal vi helst ikke snakke om det. Men «alle» går rundt og tenker på det.

3. Bytt jobb

Sjefspartneren i Hammer og Hanborg har selv byttet jobb flere ganger i yrkeskarrièren. Hun påpeker at det er den eneste måten å gå raskt og mye opp i lønn.

– Det er nesten ingen som gjør store lønnshopp i eksisterende jobb. Skal du gjøre det, må du bytte jobb, sier hun.

Men noe som har fått mange nordmenn til å klø seg i hodet er hvis du finner ut at kollegaen som har samme jobb som deg, tjener mer.

– Vi må huske at lønn er individuelt. Folk er forskjellig. Hvis du oppdager dette bør du jo tenke over det. Men at din kollega tjener mer enn deg er ikke god nok argumentasjon i seg selv. Det er individuell innsats som avgjør, fastslår hun.

Bør folk være tøffere på egne vegne i møte med sjefen?

– Noen er for aggressive. Andre er for passive. Det jeg opplever er at folk tror at lønn følger deg som person. Men det gjør det ikke. Det følger en rolle. Noen ønsker å ha mindre lederansvar og mer fagansvar. Også tror man at lønna skal følge det du hadde i lederjobben. Men det er ingen selvfølge. Det gjelder heller ikke alder.

Et siste tips Larsen har, går til sjefene og ikke til de ansatte.

– Er du en smart leder vet du at det er kamp om hodene i dag. Hvis du ikke vil at folk skal slutte, bør du tenke litt rundt lønnspolitikken. Ellers vil de beste forsvinne.