27. juni kom skattepengene og rundt 2,8 millioner nordmenn kan glede seg over penger inn på kontoen.

Det vil si: Det er ikke sikkert man bør glede seg for mye. Selv om mange ønsker å få igjen på skatten, skyldes det bare at du betalte for mye i skatt i året som gikk.

Les også: Skattepengene kommer 27. juni

Sammenliknet med andre spareformer, er slik tilbakebetaling av skatt veldig lite gunstig.

- Får du penger igjen på skatten, bør du vurdere spareform, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank, til Nettavisen.

Større ulemper

Hun medgir at det kan være digg å få litt ekstra penger til sommeren, men at ulempene er større enn fordelene.

Les også: Siste frist for innlevering av skattemeldingen

- Ved å spare på denne måten får du veldig lav rente eller avkastning på sparebeløpet ditt, sier hun.

Renten på skattepengene de siste tolv månedene er nemlig på minimale 0,38 prosent. Samtidig er prisveksten, eller inflasjonen, rundt to prosent, slik at pengene i løpet av året blir mindre verdt.

Les også: Nesten én million nordmenn får i snitt 25.000 kroner i baksmell på skatten

- Inflasjonen er to prosent, så pengene vil tape seg i verdi når de står hos Skatteetaten, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til Nettavisen.

Så mye kan du tape

Renten på skattepengene er også elendig sammenliknet med de aller fleste spareformer. De beste innskuddsrentene ved norske banker er over to prosent, mens investering i et indeksfond ved Oslo Børs ville gitt en avkastning på hele 24 prosent de siste tolv månedene.

- Uansett om du velger å spare via nedbetaling av gjeld, på konto eller i fond skal det mye til å få dårligere avkastning enn å spare i skatt til gode, sier Motzfeldt.

For eksempel: Hvis du betalte 30.000 kroner for mye i skatt i fjor, får du med en rente på 0,38 prosent en avkastning på rundt 100 kroner i året, slik at du får utbetalt rundt 30.100 kroner.

Hvis du kunne tatt de samme pengene og satt den inn i et indeksfond ved Oslo Børs for et år siden, ville du til sammenlikning hatt 37.200 kroner på kontoen.

Med andre ord kan du gå glipp av tusenvis av kroner gjennom å betale for mye i skatt, spesielt hvis det skjer over mange år.

Mange vil spare

Mange ønsker likevel å «spare» penger på denne måten. Ifølge en undersøkelse YouGov utførte for Nordea tidligere i år svarer 17 prosent at de med vilje betaler for mye skatt. Det tilsvarer rundt 550.000 nordmenn.

- Vi vet at det er mange som ønsker å få mest mulig i skatt, men dette er absolutt ikke den beste måten å spare penger på, sier Reitan i Nordea.

Motzfeldt i Danske Bank viser til at folk faktisk kan sørge for å betale mindre i skatt ved å gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skattebeløpet der.

- Hvis du vet at du vil skatte for mye, kan du gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skatten din der, slik at du går omtrent i null. Har du ordninger med ekstratrekk av skatt, bør du dessuten fjerne dem, sier forbrukerøkonomen.

Hun sier at ved å heller få utbetalt litt ekstra lønn hver måned gjennom året, kan du enten nedbetale mer på gjeld eller sette av penger til sparing hver måned.

- Begge deler er mer lønnsomme enn å få igjen på skatten, sier Motzfeldt.