*Nettavisen* Økonomi.

Eksperter mener Solvik-Olsen ikke hadde rett til å fjerne ansatt som ikke ville hjelpe Frp

FJERNET: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal ha fått kommunikasjonssjef fjernet fordi han var misfornøyd med henne.

- Som embedskvinne har hun en særlig beskyttelse mot å bli fjernet fra stillingen sin.

Dagens Næringsliv (bak betalingsmur) skriver at arbeidsrettseksperter peker på at det er problematisk at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og hans departementsråd, Villa Kulild, fikk kommunikasjonssjef Anne Marie Storli fjernet fra sin stilling i Samferdselsdepartementet.

- Storli har som embedskvinne en særlig beskyttelse mot å bli fjernet fra stillingen. Dette følger av grunnloven. Årsaken til dette er at embedsmenn ikke skal være «nikkedukker» for den politiske ledelse slik som det ble gjort forsøk på her. Den beskjed som departementsråd Kulild ga til ekspedisjonssjefen ved å fjerne henne er et grovt arbeidsrettslig overtramp av statsråden og departementsråden, sier arbeidsrettsekspert Jan T. Dege til avisen.

Les også: Ketil Solvik-Olsen fjernet ansatt som ikke ville hjelpe Frp

Misfornøyd med pressemeldinger

Han får støtte av leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, som sier at Storli egentlig bare kunne ha blitt suspendert av Kongen i statsråd, dette på grunn av det sterke stillingsvernet en embedsmann skal ha.

Bakgrunnen for at Solvik-Olsen skal ha ønsket Storli fjernet, skal blant annet ha vært at han ikke var fornøyd med hvordan pressemeldinger ble utformet eller hvor Storli satte grensen for partipolitisk bistand.

Solvik-Olsen ønsket blant annet at kommunikasjonsavdelingen i Samferdselsdepartementet skulle utforme pressemeldingene som mer kritikk av tidligere regjering.

Les også: Solvik-Olsen avviser kommunikasjons-kritikk

Skal opp i kontrollkomitéen

Daværende kommunikasjonssjef Anne Marie Storli ønsket ikke å etterkomme ønskene. 14. september i år fikk hun beskjed om at hun var uønsket som sjef for avdelingen.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité varsler at de kommer til å ta opp saken i deres neste møte.

På alle DNs spørsmål svarer departementsråd Kulild «Jeg kan ikke kommentere eller gå inn på enkeltmedarbeideres ansettelsesforhold.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.