*Nettavisen* Økonomi.

Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing

NY TUNNEL: Forarbeidene til den 250 meter lange tunnelen til Stortinget er i gang, men tunnelen skal ikke stå ferdig før i 2018. Foto: Stortinget

Sløseriprisen: Er milliard-prosjektet til Stortinget det verste eksempelet på norsk sløsing?

26.01.16 09:47

SLØSERIPRISEN: Kandidat 1.

En jury sammensatt av representanter valgt ut av Skattebetalerforeningen og Nettavisen har nominert fem kandidater til Sløseriprisen. I dag presenterer vi den første kandidaten: Oppussingen av Stortinget.

Kandidat 1: Eksperter stempler Stortingets milliardsluk som sløsing
Kandidat 2: Kloakk-budsjettet røyk med 1,7 milliarder
Kandidat 3: Norges dyreste rasteplass
Kandidat 4: First House-saken i Telemark

Kandidat 5: Kjempesmellen i Bjørvika

Les mer om Sløseriprisen og stem på din kandidat nederst i saken.

Når Stortinget pusser opp sine lokaler, vil de også bygge på en 250 meter lang tunnel under sentrumsgatene i Oslo, samt et nytt post- og varemottak under Wessels plass for 190 millioner. De 7000 kvadratmeterne vil det koste 1,25 milliarder å pusse opp. Det cirka 180.000 kroner per kvadratmeter.


Stiv prislapp

Den totale kostnadsrammen for prosjektet, renoveringen av Prinsens gate, det nye varemottaket og tunnelen, er på 1,45 milliarder kroner. Tunnelen er kostnadsberegnet til 190 millioner kroner.

Sløseriprisens jurymedlemmer rister på hodet.

- Det virker som om Stortinget har valgt de dyreste måtene å løse problemene på, slår Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim fast.

Klikk på bildet for å forstørre.

JURYEN: Her er juryen for Sløseriprisen. Fra venstre: Mathilde Fasting i tankesmia Civita, direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen , ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen, Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen og Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Stortinget er kritisk til alt, bortsett fra egen pengebruk, mener Gunnar Stavrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNNELSTART: For å sikre vann og avløp for gårdene i Nedre Vollgate må det etableres midlertidige traseer med vann- og avløpsrør i forbindelse med tunnelbyggingen. Foto: Stortinget

- Hvis noen private skulle pusset opp på denne måten, så hadde de neppe fått lov, men Stortinget får sikkert bygge så lenge de vil, sier Mathilde Fasting i tankesmia Civita.

Sløseriprisen

Sammen med Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda og direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen har Kvadsheim, Stavrum og Fasting valgt ut fem kandidater som fortjener Sløseriprisen.

Sløseriprisen skal belyse forskjellige sider av hvordan det offentlige Norge forvalter fellesskapets midler. Utmerkelse henger neppe høyt, men den kan kanskje være en vekker for de som bruker de pengene som vi skattebetalere betaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

250 METER MED TUNNEL: Den røde streken viser hvor Stortingets nye tunnel skal bygges, fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget, under Nedre Vollgate. Foto: 1881

Å pusse opp Stortingets lokaler for 1.450 millioner kroner, mener de fem jurymedlemmene kvalifiserer til en plass blant de topp fem nominerte.

Alle kandidatene til Sløseriprisen er presentert. Nå åpnes det for at Nettavisens lesere kan stemme på kandidatene:

Les også: Hemmelighold om stortingstunnel: - Politikerne har fjernet seg fra vanlige folks liv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag