Eksperter tror oljefondet er klar for Alibaba-aksjer

Alibaba-aksjen ble torsdag kveld prissatt til 68 dollar, og børsnoteringen vil i så fall innbringe så mye som 25 milliarder dollar, eller om lag 150 milliarder kroner, noe som betyr at noteringen er den største noen gang.

Alibaba-aksjen ble torsdag kveld prissatt til 68 dollar, og børsnoteringen vil i så fall innbringe så mye som 25 milliarder dollar, eller om lag 150 milliarder kroner, noe som betyr at noteringen er den største noen gang. Foto: (Ap / NTB Scanpix)

Oljefondet har mest sannsynlig sikret seg kjøp av aksjer i det kinesiske gigantselskapet Alibaba som noteres på New York-børsen fredag, mener økonomieksperter.

19.09.14 02:12

– Det ville være pussig om fondet ikke har tegnet seg for aksjer i Alibaba, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til Aftenposten.

Børsum sier netthandelsselskapet Alibaba er et kjempeselskap som når det blir notert kommer til å bli med i referanseindeksene oljefondet handler etter.

– Fondet får automatisk Alibaba på handlelisten, og da er det lurt å være med tidlig. De skal jo fort ha 1 prosent av aksjene som er tilgjengelige, sier han.

Garantert tildeling

For å sikre handel i aksjen på aksjens første børsdag fredag, har selskapets rådgivere på forhånd gjort avtaler med investorer om å kjøpe en gitt andel av aksjene som blir gjort tilgjengelige under børsnoteringen. Investorene får da kjøpe aksjer til tilbudspris, en pris som rådgiverne har beregnet seg fram til som en sannsynlig utgangspris for aksjen.

Ifølge økonomiprofessor Øyvind Nordli ved Handelshøyskolen BI er dette ofte en lønnsom handel ettersom prisen aksjen tilbys til i amerikanske børsnoteringer i snitt ligger 15 prosent under prisen de handles for mot slutten av en noteringsdag.

Oljefondet kommenterer ikke enkeltinvesteringer, men kommunikasjonssjef Thomas Sevang sier på generelt grunnlag at det er mest naturlig for fondet å tegne seg i forkant av en børsnotering når transaksjonen har en viss størrelse. De er man garantert en minimum tildeling av aksjer når børsnoteringen finner seg.

Ifølge Sevang benyttet oljefondet denne strategien åtte ganger i fjor.

68 dollar

Alibaba-aksjen ble torsdag kveld prissatt til 68 dollar, og børsnoteringen vil i så fall innbringe så mye som 25 milliarder dollar, eller om lag 150 milliarder kroner, noe som betyr at noteringen er den største noen gang.

Introduksjonen på New York-børsen overgår dermed verdens hittil største børsnotering, nemlig Agricultural Bank of China i 2010, som innbrakte 22 milliarder dollar.

Markedsverdien av Alibaba, som håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen og kontrollerer 80 prosent av Kinas netthandel, stiger dermed til opp imot 168 milliarder dollar, over 1.000 milliarder kroner.

Den økte prisen reflekterer sterk etterspørsel blant investorer som er ivrige etter å få en fot innenfor Kinas voksende internettsektor. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.