*Nettavisen* Økonomi.

Eksperter usikre på Apple uten Jobs

Foto: Justin Sullivan (Getty Images)

Mener at kvalitetene til Steve Jobs ikke kan erstattes.

06.10.11 22:19

Torsdag kom nyheten om at Steve Jobs hadde tapt kampen mot kreften.

Apple-grunnleggeren blir med rette hyllet fra alle kanter, men flere har også begynt å tenke på hva dette vil ha å si for Apple som selskap.

Les mer om Steve Jobs' liv her!

Under ledelse av Steve Jobs har Apple bygd seg opp til å bli et av verdens største selskap - mye på grunn av Jobs evne til å tenke helt utenfor boksen. Det kommer til å bli et savn, ifølge finansblogger Peter Gorenstein.

- Steve Jobs genialitet lå i å skape produkter som ingen visste at de ville ha, før Apple bygde de. Han fant ikke opp den personlige computeren, den digitale musikkspilleren, smarttelefonen eller nettbrettet, men hans kreasjoner endret markedet så fundamentalt, at han like så godt kunne ha gjort det, skriver Gorenstein i sin blogg på Daily Ticker.

Stort press på Tim Cook
På aksjemarkedet er man usikre på hvordan Apple vil klare seg.

- De neste fem årene vil være langt mer utfordrende enn de fem foregående. Sannsynligheten for at Apple klarer å gjenskape prestasjonene på produktfronten, og dermed i aksjemarkedet, er ikke store. Spesielt fordi smarttelefoner og nettbrettmarkedet modnes og er på vei til å bli så vanlig som PC, sier Dan Nathan, som driver siden RiskReversal.com, ifølge CNBC.

Admistrende direktør Tim Cook vil nå være lederstjernen i Apple. Og det er ingen tvil om at presset på Cook er stort, spesielt ettersom Android tar en stadig større del av markedet.

- Det var veldig sannsynlig at Apple ville se kjerneprodukter bli forbikjørt av Android på mellomlang sikt, uavhengig av Steve Jobs helse og bortgang, sier redaktør i BoomBustBlog.com, Reggie Middleton.

- Dessverre bygger Androids framgang seg opp, samtidig som Jobs har gått bort og fakkelen har blitt gitt videre til Cook. Det er uunngåelig at Cook vil være den som må håndtere nedgangen, mener Middleton.

Vil fortsatt være store
Selv om noen mener at Apple vil oppleve en tilbakegang, er de fleste enige om at selskapet fortsatt vil være en stormakt.

- Steves jobb kan ikke erstattes, og vi kan ikke forvente at Apple lykkes hver gang, men vi kan forvente at en brilliant visjonær som Jobs vil ha satt sammen et kapabelt lag til å fortsette jobben i Apple, sier Jim Iuori, trader hos TJM Institutional services, ifølge CNBC.

Han får støtte fra finansblogger Peter Gorenstein.

- De er fortsatt i gode hender. Apple har definitivt talentfulle ingeniører, produktsjefer og ledere. Direktør Tim Cook har styrt skipet i flere år mens Jobs har kjempet mot sykdommen. Da har firmaet klart seg meget bra, skriver finansbloggeren.

- Det eneste vi vet, er at ting er annerledes. Og som Steve Jobs beviste, annerledes har potensial til å bli mye bedre, avslutter Gorenstein.

PS: Noen minutter før børsen stenger i USA torsdag, går Apples aksjer ned 0,31 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag