NA24.no

Eksplosjon av virusangrep

Sist oppdatert:
Antall virusangrep har aldri steget så fort som nå. Det betyr samtidig at det aldri har vært farligere å surfe på nettet.

I løpet av siste halvår av 2005 steg antall registrerte virus fra110.000 til omtrent 150.000 mot slutten av året. Dette er en historisk stor økning i antall virusangrep.

Færre ormeangrep
Samtidig roet trenden med masseangrep fra nettverksormer seg betraktelig, med kun to kraftige angrep.

Det første av disse utbruddene var Zotob-ormen, som i september skapte store forstyrrelser internasjonalt, og den andre var Sober.Y, som forsinket epost-systemer i november. Tidligere i år skapte også Zafi.D-ormen overskrifter.

Virus for å tjene penger
- Vi ser færre masseutbrudd av ormer. Dette skyldes en trend mot målrettede angrep i mindre skala fra profesjonelle kriminelle, framfor de store utbruddene som initieres på hobbybasis. Så mens situasjonen ser ut til å utvikle seg i positive retning, er den faktisk i ferd med å forverre seg, sier Mikko Hyppönen, forskningssjef i F-Secure.

I november oppdaget F-Secure at Rootkit-teknologi ble benyttet i kopibeskyttelsen til Sony. Dette ble en utfordring for Sony, men også for liknende selskaper, fordi det ble stor fokus på deres rutiner for datasikkerhet og risikohåndtering.

Mye svindelforsøk
2005 har også vært preget av en bølge av såkalte phishing-forsøk, der kriminelle tilegner seg sensitiv informasjon om bankkonti for svindle uvitende nettbank-kunders. Dette kan skje ved at man lures til å oppgi slik invitasjon gjennom falske eposter, men det kan også skje ved at trojanere skjules i vedlegg som man fristes til å åpne.

¿ I juli så vi at svindlere utnyttet nyhetsinteressen rundt terrorangrepet i London. Rett etter angrepene ble den første trojaneren oppdaget i et vedlegg som utga seg for å være et videopptak som viste eksplosjonene. Også Katrina-katastrofen ble kynisk utnyttet av kriminelle, sier Dag Arne Jerstad, Norgesansvarlig i F-Secure.

Mobilvirus øker også
I 2005 passerte antall registrerte mobilvirus milepælen på 100- noe som stadfester at skaperne bak slike ondsinnede koder for alvor forsøker å utnytte denne nye arenaen.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere