NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(Lindorff)

Eksplosjon i inkassosaker

Og det er store geografiske forskjeller.

Vestlendinger kvitter seg med gamle regninger i et tempo som ingen andre nordmenn kan matche.

De fire vestlandsfylkene har alle en sterk nedgang i inkassosaker siste år, samtidig som de fleste andre fylker opplever en økning, skriver Lindorff i en pressemelding.

- Norges beste betalere finnes på Vestlandet, fastslår kommunikasjonssjef Stig Inge Eikemo i Lindorff Norge, i meldingen.

Men han er bekymret over at antall konkurser og inkassosaker øker. I andre kvartal økte antall inkassosaker med åtte prosent hos Lindorff.

Vestlandet skiller seg ut
På Vestlandet er utviklingen en annen. Det siste året har antall saker i Rogaland blitt redusert med hele 26 prosent. I Hordaland er det 19 prosent færre saker enn for et år siden, mens Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har en nedgang på henholdsvis 9 prosent og 6 prosent, står det i meldingen.

Sammen med Nordland har de fire vestlandsfylkene stått for den sterkeste utviklingen i denne tidsperioden.

- Utviklingen på landsbasis er urovekkende. Antallet saker er mange, ikke langt unna et finanskrisenivå. Men på Vestlandet har mange klart å kvitte seg med all gammel gjeld. Mange har tatt et solid skippertak, sier Eikemo.

Eikmo tror det er oljen som gjør at Vestlendinger har tatt et skippertak.

- Oljesektoren må nok også få litt av æren. Oljesektoren oljer den økonomiske utviklingen i hele regionen, det samme gjør en sterk tilstedeværelse av marine og maritime næringer. Nærheten til et offshoredrevet næringsliv og arbeidsmarked slår også ut på Lindorffs statistikker, fastslår han.

Tyngre i Oslo
I Oslo utsetter man betalingene lengre enn på Vestlandet.

I hovedstaden har det blitt 30 prosent flere saker det siste året, mye drevet av høye boutgifter. Hovedstaden er ikke det eneste fylket med negativ utvikling. I Øst- og Vest-Agder er økningen henholdsvis 63 prosent og 47 prosent i samme periode.

- Selv om det går rett vei på Vestlandet, ser vi at flere ting peker i feil retning på landsbasis. Blant annet har det vært en eksplosiv økning i antall inkassosaker innen bilfinans. Bilfinans er normalt en tidlig indikator på hvilken vei utviklingen går i vår bransje, sier Eikemo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere