Eksplosjon i inkassosaker

Foto: (Lindorff)

Og det er store geografiske forskjeller.

Vestlendinger kvitter seg med gamle regninger i et tempo som ingen andre nordmenn kan matche.

De fire vestlandsfylkene har alle en sterk nedgang i inkassosaker siste år, samtidig som de fleste andre fylker opplever en økning, skriver Lindorff i en pressemelding.

- Norges beste betalere finnes på Vestlandet, fastslår kommunikasjonssjef Stig Inge Eikemo i Lindorff Norge, i meldingen.

Men han er bekymret over at antall konkurser og inkassosaker øker. I andre kvartal økte antall inkassosaker med åtte prosent hos Lindorff.

Vestlandet skiller seg ut
På Vestlandet er utviklingen en annen. Det siste året har antall saker i Rogaland blitt redusert med hele 26 prosent. I Hordaland er det 19 prosent færre saker enn for et år siden, mens Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har en nedgang på henholdsvis 9 prosent og 6 prosent, står det i meldingen.

Sammen med Nordland har de fire vestlandsfylkene stått for den sterkeste utviklingen i denne tidsperioden.

- Utviklingen på landsbasis er urovekkende. Antallet saker er mange, ikke langt unna et finanskrisenivå. Men på Vestlandet har mange klart å kvitte seg med all gammel gjeld. Mange har tatt et solid skippertak, sier Eikemo.

Eikmo tror det er oljen som gjør at Vestlendinger har tatt et skippertak.

- Oljesektoren må nok også få litt av æren. Oljesektoren oljer den økonomiske utviklingen i hele regionen, det samme gjør en sterk tilstedeværelse av marine og maritime næringer. Nærheten til et offshoredrevet næringsliv og arbeidsmarked slår også ut på Lindorffs statistikker, fastslår han.

Tyngre i Oslo
I Oslo utsetter man betalingene lengre enn på Vestlandet.

I hovedstaden har det blitt 30 prosent flere saker det siste året, mye drevet av høye boutgifter. Hovedstaden er ikke det eneste fylket med negativ utvikling. I Øst- og Vest-Agder er økningen henholdsvis 63 prosent og 47 prosent i samme periode.

- Selv om det går rett vei på Vestlandet, ser vi at flere ting peker i feil retning på landsbasis. Blant annet har det vært en eksplosiv økning i antall inkassosaker innen bilfinans. Bilfinans er normalt en tidlig indikator på hvilken vei utviklingen går i vår bransje, sier Eikemo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.