NA24.no

Eksportkollaps for gigantøkonomi

Sist oppdatert:
Verdens nest største økonomi tynger børsene.

For de asiatiske markedene er eksport meget viktig. Den største økonomien av disse landene melder nå om nye krisetall.

NA24 - din næringslivsavis

Japans eksport stupte med hele 49,4 prosent i februar, noe som er rekordhøyt, ifølge Bloomberg.

Stup i USA
Årsaken til stupet er den globale økonomiske krisen som fører til at europeiske og amerikanske husholdninger og selskaper ikke lenger vil bruke like mye penger på relativt kostbare kjøp som japanske biler og elektroniske produkter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Japans finansdepartement opplyser om at leveransene til Japans viktigste marked, USA, raste med rekordhøye 58,4 prosent totalt. Bilfrakten står det enda verre til for, med et fall på svimlende 70,9 prosent.

- Japans eksport er en nøkkel for produksjonen og denne typen data sier at etterspørselen er totalt fraværende i øyeblikket. Det finansielle systemet vil kanskje bli fikset, men virkeligheten er at realøkonomien er veldig svak og tilliten lav, sier forvalter Chris Hall, ifølge Bloomberg.

Verste på 35 år
Den åpenbare kollapsen signaliserer at Japans BNP for inneværende kvartal følger opp elendigheten fra de tre foregående som viset en reduksjon på årsbasis på hele 12,1 prosent. Noe som er det svakeste siden 1974. Japan har i likhet med mange andre innført flere pakker i håp om å demme opp for den økonomiske nedgangstiden.

Den brede regionsindeksen MSCI er relativt uendret der fem aksjer stiger for fire som faller. Denne indeksen har steget hele 19 prosent fra 9. mars til og med tirsdag. Selv om oppgangen er ekstremt kraftig har indeksen hentet seg inn fra det laveste nivået på fem år.

Dagens nøkkeltall (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: + 0,71%
Japans Nikkei 225: - 0,10%
Hongkongs Hang Seng: -0,53 %
Kinas CSI 300: - 0,44 %
Kinas Shangai Composite:- 0,88 %
Taiwans Taiex: + 1,99 %
Sør-Koreas Kospi: + 0,60 %
Singapores Strait Times Index: -0,39 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere