NA24.no

Ekstremvær gir dyrere mat

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Flomskader og tapte avlinger koster deg dyrt.

Det elendige været som har ødelagt sommeren til turister på norgesferie, men det har også ødelagt avlingene til en lang rekke norske bønder, særlig på Østlandet og Sørlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Bønder har fortvilt over åker og eng under vann, med råtne grønnsaker og ødelagte avlinger som resultat. Det gir dyrere grønnsaker for norske forbrukere.

Store prisutslag
- Det er store prisutslag fra i fjor, og det er flere forhold som drar i samme retning, forteller Lasse Erdal i seksjon markeds- og prisutvikling hos Statens Landbruksforvaltning.

Det bekrefter produksjonssjef Espen Gultvedt hos frukt- og grønnsaksgiganten Bama.

- Årsaken til at det nå er høyere priser, er helt klart været vi har hatt i sommer, sier Gultvedt til NA24.

Tørke og flom
Statens Landbruksforvaltning melder om tapte avlinger og varierende kvalitet fra norske bønder, men det er ikke bare norske bønder som har slitt med ekstremvær. I Storbritannia kjemper bønder mot vannmassene, mens de sørover i Europa kjemper mot varme og tørke.

- Det har vært store problemer i Europa. Noen steder har det vært fuktig, andre steder tørt, forteller Erdal.

- Prisbildet i Norge blir også noe preget av prisbildet utenlands. Det har vært det samme været i veldig mange land og vi ser at prisene går opp på en del varer fra land det er naturlig å sammenligne seg med, sier Gultvedt.

Dermed blir det vanskeligere å importere mangelvarer fra andre produsentland.

Større etterspørsel enn tilbud
Generelt er det høysesong for norske varer nå, skriver landbruksforvaltningen, og vanligvis er det bra tilgang på norskproduserte grønnsaker og frukt. Regnværet rammet imidlertid særdeles hardt i blant annet Vestfold, der større områder ble skylt vekk av flomstore elver. Dermed bikker prisene oppover på bladgrønnsaker. Kål og salat har råtnet på rot, det fører i sin tur til lavere tilbud. Samtidig som folk stadig etterspør varene.

- Selv om sommeren er det en del suppleringsimport på varer det ikke er tilgang på i Norge, sier Gultvedt og legger til at det ikke bidrar til å holde prisene nede, siden situasjonen er den samme også mange steder i Europa.

- Prisene er styrt av tilbud og etterspørsel, og nå er det større etterspørsel enn tilbud, avslutter Gultvedt.

Million-tap for bøndene
NA24 har tidligere skrevet at flommen har medført enorme skader for enkelte bønder. Hos Statens landbruksforvaltning (SLF) er det ennå uklart hvor store erstatningssummer sommerens flom kan føre med seg.

- Det er ikke lett å anslå hvor store skadene vil bli før vannet har sunket og de skadeildene har meldt inn alle sine skader. Sett i forhold til de meldingene vi hittil har fått inn er det ingenting som tyder på at skadene vil overgå bevilgningene våre på 70 millioner kroner i år, uttalte Edgar Hamre, fungerende seksjonssjef i SLF til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere