NA24.no

Ekstremværet koster 1336 milliarder

Sist oppdatert:
Ekstremværet koster verdenssamfunnet stadig mer, og de fattigste landene må bære brorparten av utgiftene.

I fjor kostet ekstremværet rekordhøye 145 milliarder dollar globalt. I år beregnes de økonomiske tapene å passere 200 milliarder dollar, eller 1336 milliarder kroner, skriver Reuters.

De henviser til reassurandør- og analyseselskapet, Münchener Rück, som har beregnet dette.

Antallet orkaner øker, og intet mindre enn fire av de ti kraftigste som noensinne er registrert kom i 2004 og 2005, ifølge Münchener Rück. Det indikerer et skifte i risikosituasjonen og dermed en økning når det gjelder skadevirkningene av ekstremvær, mener selskapet.

Selskapet peker på at amerikanerne opplevde et ekstremt orkanår i 2004 der fire større orkaner nådde land i og nær Florida og førte til de største forsikringsutbetalingene inntil da etter tropiske lavtrykk. Nå ser det ut til at 2005 slår denne rekorden takket være orkanene Katrina, Rita og Wilma.

Det er de fattige som betaler den høyeste prisen for ekstremværet.

- Av de 200 milliardene ble bare 70 milliarder dekket av forsikringsselskaper. 130 milliarder dollar gikk tapt for de fattigste, de som ikke hadde råd til forsikring, sier spesialrådgiver for FNs miljøprogram UNEP, Svein Tveitdal, til Dagbladet.no.

Dette er prisen for ikke å gjøre flere tiltak mot klimaendringene, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere