NA24.no

Ektemannen var inhabil

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:

Liv Signe Navarsetes mann, Lars Petter Nesse, erklærte seg inhabil da Lærdal kommune behandlet den omstridte E16-saken, skriver Bergens Tidende.

Les Stavrums kommentar: Dårlig dømmekraft av Navarsete

I 2011 vedtok et enstemmig kommunestyre i Lærdal at E16 skulle legges i tunnel forbi Tønjum og Ljøsne, noe Statens vegvesen ikke var enig i.

Tirsdag meldte NRK at Sp-leder Liv Signe Navarsete ringte miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) for å sikre at hjemkommunens vedtak ble fulgt. 7. oktober. Ni dager før regjeringen gikk av, sendte Solhjell ut et brev om grønt lys for tunnelalternativet.

- Erklærte seg inhabile
Da kommunestyret behandlet saken, var Navarsetes ektemann og tidligere varaordfører, en av fire som ble erklært inhabil.

- Alle politikerne som bodde innenfor planområdet gjorde det. Det ble sagt at «her har vi ordfører, varaordfører og samferdselsminister i samme område. Her må vi være obs», sier arealplanlegger Monika Lysne i Lærdal kommune.

- Sneiet bort i Navarsetes eiendom
Setteordfører i saken, Olaug Skjerdal (Sp), sier følgende om hvorfor Nesse ble erklært inhabil.

- Da vi begynte med denne prosessen var det traseer som gikk på kryss og tvers av hele dalen. En av de traseene som var på det opprinnelige kartet, sneiet bort i Nesses eiendom.

Bernt: - Hun har lov til å mene noe
Ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved UiB, er det tydelig at Navarsetes henvendelse til Solhjell, ikke er en del av saksbehandlingen til departementet.

- Er Navarsete inhabil, så har hun fremdeles lov å mene noe og si noe om saken. Jeg er for øvrig usikker på om hun ville ha vært inhabil til å delta ved behandlingen av denne saken. Det er såvidt jeg forstår ikke personlige særinteresser som er bakgrunnen for hennes engasjement, men fellesinteressene til et grendelag som et helt kommunestyre stiller seg bak, sier Bernt til BT.no.

Aarebrot: - Må skje i offentlighet
Professor Frank Aarebrot mener Navarsete ikke burde ringt direkte til Solhjell for å be om at den nye europaveitraseen gjennom Lærdal ble lagt i tunnel.

- Dette burde hun selvfølgelig ikke ha gjort. Det er helt greit at også statsråder kjemper for sine lokalpolitiske saker. Men da må det skje i offentlighet, gjennom åpne kanaler. Ikke ved en telefon direkte til miljøvernministeren, sier Aarebrot til NTB.

Venstres Abid Raja ser så alvorlig på saken at han vil at kontrollkomiteen på Stortinget skal se på den.

Det fikk tidligere SV-leder Kristin Halvorsen til å tenne på alle plugger onsdag morgen.

Les også: Kristin: - Nå må de tenke seg om

- Nå må jammen stortingsrepresentanter fra Frp og Venstre tenke seg om: skal det «kriminaliseres» å fremme lokale interesser?» skriver hun på Facebook onsdag morgen.

Halvorsen: - Jeg tilstår, jeg har slåss for byfornyelsen i Oslo indre øst
Hun gir sin fulle støtte til Liv Signe Navarsete:

«I Lærdal har et enstemmig kommunestyre bedt om at en vei legges i tunnel. Skulle ikke kommunalministeren og en folkevalgt fra fylket argumentere for det? Jeg tilstår: jeg har i 24 år som folkevalgt for Oslo og som regjeringsmedlem slåss for bedre levekår for Oslo indre øst. Jeg bor der. Jeg har slåss for byfornyelsen - det dreide seg om mine naboer, jeg har til og med engasjert meg i miljøet rundt Akerselva som ligger 300 m unna! De representantene som aldri har fremmet en lokal sak får kaste den første sten på Liv Signe - deretter bør de trekke seg fra politikken fordi de er elendige ombudsmenn for sine velgere! Hvor er du Trine Skei Grande?»

Pluss 400 millioner
- Dette kan fort bli en sak for kontrollkomiteen, sier Raja, som sitter både i transportkomiteen og i kontrollkomiteen på Stortinget, til NRK.

Solhjell sier han diskuterte saken med Navarsete, og at hun redegjorde for sitt syn i samtalen.

- Men min avgjørelse ble tatt på bakgrunn av sakens innhold og anbefalinger, sier Solhjell til NRK.

Avgjørelsen til daværende miljøvernminister Solhjell gir en ekstraregning på 400 millioner kroner i forhold til de opprinnelige planene.

Raja: - Uforsvarlig
Raja er krass mot både Solhjell og Navarsete.

- Jeg synes det er en svært spesiell framgangsmåte av de rødgrønne, bare dager og uker før de går av. At en tar kontakt med en regjeringskollega på denne måten er veldig spesielt, sier Raja.

Han er særdeles kritisk til måten de har gått fram på.

- At denne prosessen som de har kjørt, og som det offentlige ikke har hatt innsyn i før NRKs avsløring, skal koste samfunnet en halv milliard, mener jeg er uforsvarlig, sier Raja.

Skei Grande: - Helt legitimt å kjempe for lokale saker
Nettavisen NA24 har tatt kontakt med Venstre-leder Trine Skei Grande for å få hennes syn på saken.

- Det er helt legitimt å kjempe for lokale saker for sitt valgdistrikt, men det kan være greit å få belyst hva som er sagt og gjort på bakrommet i denne saken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere