NA24.no

Elbilsalget eksploderer

Etter to måneder av 2014, er Nissan Leaf fortsatt på topp over Norges mest solgte biler.
Etter to måneder av 2014, er Nissan Leaf fortsatt på topp over Norges mest solgte biler. (Mediehuset Nettavisen)
Øker med nærmere 480 prosent.

2013 ble på mange måter gjennombruddsåret for elbiler i Norge, der biler som Leaf og Model S virkelig slo gjennom. I flere enkeltmåneder var det nettopp biler av denne typen som lå øverst på nybilsalgsstatistikken.

Men 2013 ser ut til å bare ha vært begynnelsen. Ifølge nye tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), er elbilsalget nå i ferd med å eksplodere. I februar 2013 ble det registrert 334 nye elbiler i Norge, mens i februar i år ble det registrert 1385 nye elbiler.

Det er en økning på 314 prosent på ett år.

Etter to måneder er tre av bilene på topp 10 i Norge en elbil. Det er henholdsvis Nissan Leaf på en klar førsteplass, Model S på en 8. plass og VW Up på en 10. plass.

Mange elbiler bruktimporteres

I tillegg til de 1385 nye bilene, ble det også bruktimportert 212 elbiler. Dette er i hovedsak «nye» gråimportbiler fra Frankrike, der importørene registrerer elbil, mottar lokale subsidier for elbil - og så selger bilene videre til Norge.

Det betyr at det kom hele 1597 nye elbiler på norske veier i februar - nær 480 prosent flere enn for et år siden.

Den store mengden elbiler sørger også for at gjennomsnittlig CO2-utslipp blant nye biler faller voldsomt. I februar var snittet 112 gram/km, noe som er hele 16 gram mindre enn for et år siden.

Reduksjonen er ikke bare som en følge av elbilsalget. Gjennomsnittlig CO2-utslipp faller både på bensin- og dieselbiler.

Og dette er situasjonen før VW e-Golf ruller inn på norske veier. Som Side3 tidligere har kunnet melde ble det bestilt 1300 eksemplarer av denne bilen den første dagen det ble åpnet for bestillinger av bilen i Norge.

Les også: Solgte 1300 biler på ni timer

Golf tilbake på topp

Om vi ser bort ifra elbiler, ble februar igjen en god måned for Golf, som igjen er månedens mest solgte bil. Med 488 registrerte biler, slo den Leaf med knappe fire eksemplarer.

Det er i det hele tatt utrolig jevnt i toppen i februar,

  • Golf - 488
  • Leaf - 484
  • Auris - 453
  • Model S - 431

 Dette til motsetning fra tidligere år der Golf gjerne har vært i en helt annen klasse.

Når det kommer itl merkene er det knallhard konkurranse mellom Toyota og VW i toppen. VW vant måneden knapt med 1379 biler registrert, 27 flere enn Toyota. Toyota ligger likevel på topp året sett under ett grunnet en meget god januar. Toyota har nå inne tre modeller på topp 10, der spesielt en ny og billigere RAV4 gjør det meget godt, mens VW har tre modeller.

Bak de to store kjempene er det nå store endringer blant Norges største bilmerker. BMW er så langt i år Norges 3. største bilmerke, relativt tett etterfulgt av Nissan. Ford er på sin side falt ned til en 8. plass, og er nå truet av Skoda.

Det er ellers verdt å merke seg at Mazda og Mitsubishi nå er ute av topp 10, etter å ha gjort det relativt skarpt det siste året.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere