Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Eldar ville ikke ha landets viktigste jobb

Eldar Sætre ovetok jobben han ikke ville ha.
Eldar Sætre ovetok jobben han ikke ville ha. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg har ombestemt meg, sier han nå.

LONDON (Nettavisen): Stillingen konsernsjef i Statoil kan på mange måter kalles landets viktigste jobb.

Det Statoil bestemmer seg for påvirker ikke kun selskapets nesten 30.000 ansatte, men også titusenvis av ansatte hos underleverandører og tilknyttet næringsliv.

Mannen på toppen av hierarkiet er for folk flest et ubeskrevet blad.

- Jeg har jobbet i olje- og gassindustrien i nesten 35 år. Statoil har vært en stor del av mitt liv, så jeg kjenner dette selskapet såpass godt, sier Eldar Sætre til Nettavisen.

Han beskriver seg selv som en familiemann.

- Jeg har tre unger, er gift med samme kona og er sunnmøring. Så jeg er nøysom og tenker verdiskapning, og sunnmøringer har stor kreativitet.

Det var i oktober at Helge Lund meddelte at han ga seg til fordel for britiske BG Group. Eldar Sætre ble konstituert, men kun til en permanent løsning var klar.

Sætre har massiv erfaring fra Statoil på ledernivå, da han blant annet har vært visepresident og finansdirektør. I tillegg har han ledet selskapets forretningsområde innen fornybar energi, noe som gir han en til dels unik kompetanse når det gjelder toppledere innenfor oljekjempene.

Den nye toppsjefen ble klar forrige uke. Det ble Sætre.

- Du ville ikke ha denne jobben?

- Ja, det stemmer.

- Men ting bare skjer. Menneskelig natur er vel det enkleste jeg kan peke på. Jeg visste jo hva denne jobben går ut på, men jeg har aldri gjort den. Men inspirasjonen som har opparbeidet seg inne i hodet mitt underveis har gjort noe med meg. Så nå har jeg ombestemt meg, sier Sætre.

Gedigen luselønn
Som konsernsjef får Sætre en grunnlønn på 7,7 millioner kroner, hvor 5,7 millioner er pensjonsgivende inntekt.

Dette er imidlertid langt unna hva Helge Lund mottok. I 2014 fikk Lund en kompensasjon på vel 14 millioner kroner.

Selv om lønnen til Sætre er god er den relativt liten om man sammenligner med Statoils konkurrenter. Store oljeselskaper avlønner gjerne sjefene mellom 40-150 millioner kroner. Til eksempel kan Helge Lund med full klaff ende opp med en kompensasjon på nesten en milliard kroner.

- Hva er største forskjellen på deg og Helge Lund?

- Det har jeg faktisk ikke brukt ett eneste minutt på, og jeg har ikke noe behov for å distansere meg fra han. Han ledet selskapet i en periode, og fortiden ser annerledes ut enn fremtiden. Det er den jeg skal fokusere på

Ser man fremover hadde det neppe vært særlig spiselig om Statoil, med 67 prosent statlig eierskap, skulle bli lønnsledene.

For Statoils mangeårige finansdirektør, nå konsernsjef, skal nemlig kutte kostnader kraftig i tiden fremover.

Milliardkutt
Kun to dager i jobben meldte Sætre at de skal kutte investeringene med to milliarder dollar, over 15 milliarder kroner etter dagens kurs.

- Lund fokuserte mye på topplinjevekst, noe som har økt kostnads-basen deres betraktelig?

- Ja. Helge Lund var selv veldig tydelig på den nye strategien som man lanserte for et år siden, hvor vi legger ekstremt stort fokus på verdi og verdiskapning, og det er viktigere enn fatene som sådan

- Og nå blir det kostnadskutt?

- Helge lanserte også kostnadforbedringprogrammet. Det jeg har gjort er å øke ambisjonene for det programmet, sier Sætre.

Å øke ambisjonene betyr i praksis en opptrapping på 30 prosent.

- Ikke veldig populært
Målet er å oppnå 1,7 milliarder dollar i kostnadsreduksjoner fra 2016, samt økt årlig organisk produksjon med to prosent til 2016, og tre prosent årlig fra 2016 til 2018.

Torgrim Reitan er finansdirektør i Statoil.

- Vi frigjør kapasitet, så vi blir færre som jobber i selskapet. De resultatene som vi ser nå gjør at vi kan satse ytterligere, sier Torgrim Reitan, Statoils finansdirektør, til Nettavisen.

- Er et så kraftig fall i oljeprisen velkomment for Statoil, da det er lettere å få gjennomført kutt?

- Vi startet for flere år siden med å adressere måten vi jobber på, forenkle og ta ned kostnader. Og som du vet var det ikke alt var veldig populært. Men vi er veldig fornøyde med å ha startet tidlig med å adressere det underliggende og fundamentale, slik at vi slipper å ta slike enkle kutt, sier Reitan.

Kan låne for å betale eierne
Samtidig som det skal kuttes skal selskapet også betale ut utbytte til eierne, i all hovedsak olje- og energidepartementet.

De tre neste kvartalene skal det betales ut 1,8 kroner per aksje, noe som tilsvarer vel 17,2 milliarder kroner.

Dette har høstet kritikk, blant annet fra fagforeningshold. Men også enkelte analytikere er skeptiske, da selskapet kan bli tvunget til å måtte låne for å få det til.

- Utbyttet opprettholdes på et høyt nivå. Men dere kutter investeringene, og stiger ikke oljeprisen vil dere kutte enda mer. Er dette bærekraftig over tid?

- Vi ser først og fremst denne perioden her som en god mulighet til å gjøre prosjektene våre enda mer robuste. Vi ser at lønnsomheten i prosjektene blir mer lønnsomme, så da er dette en god anledning til å dra nytte av et lavere kostnadsnivå. For oss er det viktig at disse prosjektene blir så gode som mulig, fremfor at de kommer så tidlig som mulig. Så viser alle scenariene våre at dette henger godt sammen i alle prisbaner og så operer vi innenfor en gjeldsgrad på 30 prosent, sier Reitan.

Vil ikke splitte selskapet
Paretos oljeanalytiker Trond Omdal ønsker å splitte Statoil i tre.

Analytiker Trond Omdal vil splitte Statoil. Han har selv jobbet i flere år i selskapet.

Han mener at det som skjer nå er at Statoil underinvesterer på norsk sokkel, og at en ikke har ressurser til å utnytte konsolideringen innen skifervirksomheten i USA på en lønnsom måte.

- Vår strategi er å vokse i hele selskapet. Den internasjonale delen er en viktig del av vår strategi og vi ser betydelige synergier mellom de ulike enhetene. Vi tar med oss veldig mye kompetanse fra Norge internasjonalt, og veldig mye læring fra internasjonalt til Norge. Så det er veldig godt å se de sterke resultatene av det, sier Reitan.

Selskapets toppsjef er enda klarere:

- Statoil er strukturert på en veldig god måte, som det er, sier Sætre.

Lik NA24 her og få flere økonominyheter!

HTML EMBED


Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!