NA24.no

SENDTE BREV: Advokat John Christian Elden sendte brev til Erna Solberg, men ble ikke hørt. Denne uken aksjonerte derfor Advokatforeningen.
SENDTE BREV: Advokat John Christian Elden sendte brev til Erna Solberg, men ble ikke hørt. Denne uken aksjonerte derfor Advokatforeningen. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Elden ba Erna Solberg om forklaring på advokaters lønn

Sist oppdatert:
Da John Christian Elden og hans advokatkollegaer ikke fikk det som de ville, la de ned arbeidet.

31. mars sendte stjerneadvokaten brev til statsminister Erna Solberg. Årsaken var at han, og medlemmene i Advokatforeningen, ønsket en forklaring på hvorfor de ikke får mer enn 970 kroner per time i saker med offentlig oppnevnt advokat.

Brevet som John Christian Elden sendte ble først omtalt i Advokatbladet i april, men Nettavisen har også fått tilgang til det.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

I etterkant av at brevet ble sendt har Advokatforeningen vært i dialog og i møter med Justisdepartementet uten at det har ført frem. Timelønnen står på 970 kroner. Denne uken la advokater i hele landet ned arbeidet.

Dette er brevet John Christian Elden skrev til Erna Solberg.

- Statlige advokater får 1450 kroner timen

Til sammenligning opererer statens fast ansatte advokater med satser tilsvarende 1450 kroner per time. Det er altså denne timesatsen som legges til grunn når statlige advokater regner sammen hvor mye de skal kreve i saksomkostninger i saker hvor dette er aktuelt.

I brevet heter det blant annet:

«Det henger ikke helt på greip at når den lille mann går til sak mot staten vil han i beste fall, om han får fri rettshjelp, kunne dekke 970 kroner pr. time i advokatutgifter, mens staten selv mener den må ha 1450 kroner og oppover til å dekke Regjeringsadvokatens utgifter. Eller er ikke 970 kroner pr. time forsvarlig?»

Til Nettavisen sier Elden:

- Jeg skjønner at Regjeringsadvokaten mener at det er umulig å drive et non profit advokatkontor på under 1450 kroner i timen, men det er uheldig at de belaster de fattigste i samfunnet vårt for så høye salærer samtidig som de mener at motparten må nøye seg med to tredjedeler av salæret. Det sikrer ikke god bistand til motparten.

I juni sendte Advokatforeningen et nytt brev til SMK, justisminister Anders Anundsen og Finansdepartementet. Men ble ikke hørt.

I retten uten advokat

Denne uken har medlemmer av Advokatforeningen markert sin misnøye ved ikke å stille i fengslingsmøter. Advokatene ønsker høyere timesats.

Personer politiet har ønsket å varetektsfengsle har måttet klare seg selv i rettssalen, mens politiet selv stilte med juristutdannede politiadvokater.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted (arkivfoto).

Det er Statsministerens kontor som (SMK) administrativt er overordnet Regjeringsadvokaten, men Elden fikk ikke svar fra statsministeren Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted hadde ikke anledning til å gi noen kommentar da Nettavisen tok kontakt og henviste til det han har skrevet i sitt svarbrev. Der heter det blant annet:

«Omkostningene med å drive Regjeringsadvokaten som et offentlig advokatkontor må også ses i lys av at vi skal være i stand til å bistå regjeringen og forvaltning på et høyt faglig nivå på alle relevante rettsområder, både hva gjelder rådgivning og prosedyre.»

I brevet skriver også regjeringsadvokaten:

«Om lag 3/4 av våre advokater har for tiden møterett for Høyesterett, og for samtlige gjelder at de nok kunne tjent betydelig mer dersom de hadde jobbet i privat virksomhet.»

- Vil ha samme timesats

Advokatforeningen er klar på at de fortjener tilsvarende timesatser som de statlige advokatene legger til grunn i sine utregninger.

Merete Smith, Advokatforeningens generalsekretær.

- Poenget i brevet er at regjeringsadvokaten ber om høyere timesatser når de selv krever saksomkostninger. Dermed har de en høyere timesats for egne ansatte i sivile rettssaker. Det er naturlig at det er samme nivå på de sakene som omfattes av fri rettshjelp, sier generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith til Nettavisen.

Advokatforeningens aksjon pågår denne uken ved tingrettene i Bergen, Oslo, Bodø, Narvik, Trondheim, Kristiansund, Haugesund, Stavanger, Sander og Lillestrøm.

- Vi er glad for å ha fått mye støtte fra publikum i hele landet, og på lederplass i landets største avsier, slår Smith fast.

Statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen er klar på at det er mulig å få kompetente advokater for timesatsen på 970 kroner, som er advokatenes næringsinntekt. Dette skal dekke leie av lokaler, egen lønn og lønn til ansatte, i tillegg til andre utgifter.

- Om aksjonen har vi fått tilbakemeldinger om det ene og andre. Det er mange som spør hvordan Advokatforeningen kan aksjonere for mer penger til seg selv. Men det er også noen som uttrykker støtte. Vi mener det er mulig å få gode advokattjenester med satsen som er, men aksjonen er ikke på noen måte noe vi ønsker, sier han til Nettavisen.

Denne uken har Nettavisen vært til stede under tre av fengslingsmøtene hvor den siktede ikke hadde forsvarer. Alle ble varetektsfengslet i fire uker, og anket på stedet.

Oslo 20140811. Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen fikk mandag overlevert evalueringstrapporten om sexkjøpsloven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gråt i retten

I det ene rettsmøtet, mandag, hadde en rumensk kvinne ikke andre enn tolken å lene seg på. Hun er siktet for grovt ran. Ifølge politiet skal hun ha stjålet en telefon fra  en beruset mann. Kvinnen hadde en helt annen versjon av saken, men ble ikke trodd av rettens dommer og varetektsfengslet i fire uker. Kvinnen gråt mye under rettsmøtet.

Da dommeren skulle forklare prosedyren for rettsmøtet, brukte hun også juridiske begreper den siktede ikke hadde forutsetninger for å forstå. Det var tydelig at tolken heller ikke forstod innholdet i begrepene som dommeren forsøkte å forklare.

Reagerte på mail fra tingretten

Det ble heller ikke stilt noen kritiske spørsmål til politiets beviser i saken.

- Det er vanskelig å kommentere enkeltsaker, men det generelle inntrykket er at det har gått greit. Vi ønsker selvsagt at forsvarerne skal være til stede, sier sorenskriver ved Oslo tingrett Geir Engebretsen til Nettavisen.

Frp-politiker, og medlem av justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingen, har tidligere uttalt til Nettavisen at han ville kviet seg for å møte i retten uten advokat.

I forkant av aksjonen sendte Oslo tingrett ut mail til titalls medlemmer av Advokatforeningen der de spurte hvem som kunne ha anledning til å stille i fengslingsmøter.

- Vi hadde håpet på større forståelse fra tingretten og reagerte på mailen. Vi opplevde den som en oppfordring blant advokater om å være illojal mot aksjonen, avslutter Smith.

Sorenskriveren mener de bare har gjort det de måtte. Fredag og lørdag er de to siste dagene av aksjonen.

- Helhetsinntrykket er at vi har kommet greit gjennom dette uten å krenke siktedes rettigheter, eller å handle i strid med menneskerettighetene. I ett tilfelle søkte vi også om dispensasjon fra Advokatforeningen og fikk det innvilget, sier Engebretsen.

I alvorlige saker gir Advokatforeningen dispensasjon fra aksjonen til sine medlemmer.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere