*Nettavisen* Økonomi.

Eldre nordmenn har det best i verden

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Kun svenskene har like gode betingelser.

20.10.13 09:26

Eldrepolitikk er et hett tema, og her hjemme i Norge blir det ofte omtalt som velferdsstatens problemområde.

Mer utfordrende er denne problemstillingen forventet å bli, da andelen eldre vil øke i årene som kommer. Ifølge en fersk rapport er 11 prosent av verdens befolkning, på nåværende tidspunkt, 60 år eller eldre. Innen 2050 er det estimert at en av fem faller inn under denne kategorien.

Men i hvilket land er det best å bli gammel?

I en undersøkelse gjennomført av HelpAge International har livskvaliteten til de eldre i 91 land blitt vurdert og rangert.

Rapporten tar høyde for faktorer som inntektssikkerhet, helsetilbud og sysselsetting, og resultatet gir en indikasjon på hvor i verden det er best å eldes.

Velstand ikke alltid avgjørende
Velstand skal være en av de viktigste faktorene ved fastsettelsen av livskvaliteten til eldre.

Ifølge rangeringen er bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger, i de høyeste rangerte landene, minst 30.000 dollar i nesten alle tilfellene. I noen av landene, som kommer dårligst ut i rangeringen, er BNP per innbygger lavere enn 10.000 dollar. I Afghanistan, som får bunnoteringen, er BNP per innbygger mindre enn 1000 dollar.

Velstand forklarer derimot ikke alltid hvorfor de eldre innbyggerne i ett land har det bedre enn andre. Noen land scorer nemlig ganske bra, til tross for at de er mindre velstående.

New Zealand er et slikt eksempel. Ser man kun på BNP per innbygger er landet rangert som nummer 24, men i rangeringen samlet kommer New Zealand mye bedre ut.

Lever til de er 83 år gamle
Levealder påvirker også rangeringen.

I de landene med best livskvalitet er forventet levealder, etter 60 år, i snitt 23 år. Blant de landene med dårligst rangering er forventet levealder, etter 60 år, i snitt 16 år.

Topp- og bunnrangeringene til HelpAge:

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag