*Nettavisen* Økonomi.

Elendig børsdag

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Investorene på Oslo Børs har akkurat avsluttet den verste dagen på over tre måneder.

28.10.09 17:57

Et fall i oljeprisen bidro sammen med skuffende resultater fra store internasjonale kjemper og svake makrotall fra USA til å senke Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Onsdag falt hovedindeksen 3,49 prosent til 326,41 poeng, og fikk det største prosentvise fallet siden den første uken i juli.

De siste ukene har Oslo Børs i likhet med en rekke andre europeiske og amerikanske børser satt nærmest daglige årsbeste noteringer. Det har gitt høydeskrekk til enkelte.

Les mer: – Verden ser forferdelig ut

Oljeknekk
En viktig faktor til at det norske aksjemarkedet falt mer enn de europeiske markedene skyldes at oljeprisen fikk seg en knekk. Den ukentlige oljelagerrapporten viste at råoljelagrene økte omtrent som forventet, mens bensinlagrene vokste overraskende. Det får spekulasjonene rundt hvordan etterspørselen utvikler seg.

Dårligere makrotall fra USA preget også råvaremarkedet etter at dollarkursen styrket seg mot euroen og flere andre valutaer.

Da Oslo Børs stengte ble kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 75,80 dollar per fat. Det tilsvarer en fall på 2,75 prosent.

Les mer: Oljefall på lagertall

Den norske kronen styrket seg umiddelbart etter rentemøtet til Norges Bank. Styringsrenten ble hevet 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. Det var helt i tråd med forventningene til økonomene i forkant.

Les mer: Hever renten og Kronen stiger etter rentemøtet

Fra USA kom det også noe skuffende statistikk. Blant annet var ordreinngangen av varige goder svakere enn økonomene hadde sett for seg på forhånd. I september steg ordreinngangen med én prosent, mens forventningene tilsa en oppgang på 1,5 prosent. Et skuffende boligsalg i september ga en mer negativ reaksjon i markedet.

Les mer: Svakere ordreinngang enn ventet og Overraskende fall i boligsalget

Tidenes verste for REC-aksjen
Taperlisten ble dominert av flere store tunge selskaper. Solenergikjempen REC falt 8,27 prosent til 35,39 kroner, og satt ny historisk bunnotering på 35,16 kroner. Selskapet la tirsdag frem et resultat som ikke levde opp til forventningene i markedet.

Meglerhuset DnB Nor Markets har valgt og kutte kursmålet i REC til 45 kroner fra 55 kroner, og er forsiktig optimist til kursutviklingen fremover.

Tungt fall
Flere av oljeserviceselskapene fikk hard medfart. Seadrill falt 6,21 prosent til 117,80 kroner, mens Petroleum Geo-Service falt 5,60 prosent til 53,05 kroner. Sevan Marine og Subsea 7 falt henholdsvis 6,69 prosent til 9,35 kroner og 7,64 prosent til 80,35 kroner.

StatoilHydro ble også tynget av fallet i oljeprisen og aksjen falt 2,07 prosent til 137,10 kroner. Yara gikk ned 3,10 prosent til 187,50 kroner.

Det var også flere andre aksjer som falt. Blant annet ble DnB Nor sendt ned hele 7,40 prosent til 7,40 kroner.

Kollaps
Verst gikk det utover aksjonærene i gruveselskapet Crew Gold. Obligasjonseierne har gått med på å konvertere gjeld til aksjer og vil dermed eie 95 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Totalt skal gjeld for 235 millioner dollar konverteres til aksjer og konverteringskursen vil ligge rundt 0,64 kroner per aksje.

Den kraftige utvanningen fikk aksjen til å stupe 48,24 prosent til 0,88 kroner.

Les også: Ulltveit-Moes mareritt over

Comrod falt 18,75 prosent til 11,70 kroner etter at selskapet har gjennomført en rettet emisjon på 30 millioner kroner. Tegningskursen ble satt til 11,50 kroner, og i tillegg solgte to av de største aksjonærene seg kraftig ned.

Les mer: Ferske penger til Comrod

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag