Elendig børsutvikling

Foto: (Scanpix)

Usikkerheten brer seg over Oslo Børs.

17.08.09 13:40

Dårligere makrotall fra USA har gjort investorene utrygge på hvor retningen skal fremover. Det senker børsene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 2,51 prosent til 291,95 poeng mandag ettermiddag.

Svake signaler
Forbrukerne i USA har mistet noe av troen en rask bedring i den økonomiske situasjonen, og sammen med flere andre svake makrotall på tampen av forrige uke har det spredt usikkerhet i finans- og kapitalmarkedene.

Mandag morgen kom det også statistikk fra Japan som viser at bruttonasjonalproduktet økte med 0,9 prosent i andre kvartal. Selv om dette er en positiv utvikling sammenlignet med tidligere kvartaler var det likevel noe under økonomenes forventninger. Dette sendte de asiatiske børsene nedover.

Les mer: Tungt fall i Asia

Det er også solide fall ved børsene i Europa på bekymringer rundt den økonomiske utviklingen. I Tyskland faller DAX-indeksen 2,15 prosent, mens FTSE 100 i London faller 2 prosent. I Paris blir CAC 40 dratt ned 2,50 prosent. I resten er også utviklingen klart negativ. Børsene i Helsingfors, Stockholm og København faller mellom 2,3 og 2,6 prosent.

I forkant av børsåpningen i USA viser kontraktshandelen en klar nedadgående tendens.

Trekker børsen ned
Usikkerheten rundt økonomien preger råvaremarkedet. Oljeprisen blir sendt ned av de svake tallene. Nordsjøolje med levering i oktober koster mandag ettermiddag rett under 70 dollar per fat.

Les mer: Frykt senker oljeprisen

StatoilHydro er dratt ned av den svake utviklingen for oljeprisen. På ukens første dag faller aksjen 2,59 prosent til 128,81 kroner.

Flere av tungvekterne blir også dratt ned av den internasjonale nedgangen i råvareprisene. Norsk Hydro blir sendt ned 4,11 prosent til 34,55 kroner, mens Yara faller 1,64 prosent til 175,92 kroner. Telenor er ned 4,34 prosent til 55,73 kroner.

Til bunns
Børstaperen er Crew Gold Corporation med et fall på 20,78 prosent til 3,05 kroner. Selskapet snudde underskudd til overskudd i andre kvartal, men det er en liten trøst for aksjonærene. I et ledd der de skal restrukturere kapitalen og redusere gjelden vil aksjonærene bli kraftig utvannet. I tillegg skal de hente ny egenkapital fra aksjonærene.

Les mer: Marerittet fortsetter for aksjonærene

Verft- og verkstedselskapet Maritime Industrial Services opplever trøbbel med en av kundene. De har allerede dratt til voldgift med kunden knyttet med tekniske krav i forbindelse med byggingen av to rigger. Nå har kunden ikke betalt inn 117 millioner dollar i henhold til avtalen.

Aksjekursen faller 11,33 prosent til 11,35 kroner.

It-selskapene TeleComputing og Bouvet stiger til toppen av vinnerlisten med en oppgang på henholdsvis 12,26 prosent til 17,40 kroner og 5,19 prosent til 40,50 kroner. Oppgangen kommer dog på laber omsetning i aksjen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag