Elendig for dollaren

Dollaren ser ut til å få sitt svakteste kvartal mot euroen på fire år. Les hvorfor.

31.03.08 14:37

Den amerikanske dollaren har vært særdeles svak det siste kvartalet. I årets første kvartal har dollaren svekket seg med hele 7,4 prosent mot euro. Mot norske kroner har dollaren klappet sammen ni prosent.

NA24 – din næringslivsavis

Mandag ettermiddag koster en euro 1,58 dollar. Dollaren omsettes for rekordlave 5,09 kroner.

En av grunnene til at dollaren har falt tilbake mot euro og norske kroner er rentenivået. Mens rentene har blitt kuttet kraftig av den amerikanske sentralbanken har situasjonen vært en annen over Atlanteren. Den europeiske sentralbanken har holdt sin i bero, og i Norge har det sågar kommet varsel om ytterligere heving.

Sjekk NA24s valutasider.

Høy prisvekst
Og det later ikke til at det blir noen rentenedgang fra den europeiske sentralbanken med det første. Mandag kom tall som viste at konsumprisen i eurosonen er på vei opp. Prisveksten er på det høyeste nivået på 16 år. Inflasjonen steg fra 3,3 prosent i februar til 3,5 prosent i mars, melder Financial Times.

- Markedet vil presse euroen høyere. Gitt omstendighetene har ikke den europeiske sentralbanken noe valg: de vil ikke dempe rentene. Det er ingen overbevisende signaler på at eurosonen bremser ned og inflasjonspresset er fremdeles høyt og akselererende, sier Stephen Jen, som leder Morgan Stanleys valutaanalyse i London, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Kutter og kutter
Det er forventet at den europeiske sentralbanken vil holde sin rente uendret på fire prosent, der den har vært siden juni. I USA har den amerikanske sentralbanken siden september kuttet renten med tre prosentpoeng. Det er forventet at den amerikanske sentralbanken vil kutte videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag