*Nettavisen* Økonomi.

Elendig nyhet for hele Norge

Foto: Montasje (SCANPIX/REUTERS)

Vår viktigste vare stuper i verdi.

01.06.12 21:32

Fredag formiddag faller oljeprisen under 100 dollar fatet.

Nå handles et fat olje fra nordsjøen for 99,63 dollar, noe som tilsvarer en nedgang på 1,90 prosent.

Det er første gang oljeprisen er under 100 dollar siden februar i fjor.

Her kan du følge utviklingen i oljeprisen

På kun et par måneder har oljeprisen falt med hele 25 dollar. For de aller fleste landene i verden, og dermed også verdensøkonomien, er en svakere oljepris gode nyheter. Men det finnes unntak. Et av disse er Norge.

Den kraftige nedturen skyldes flere faktorer.

Svakere etterspørsel
- Når vi sto på 125 dollar fatet i mars og starten av april så hadde det vært en rekordhøy nettooppbygging av spekulative posisjoner. Disse var bygd opp på LTRO i Europa og geopolitisk frykt knyttet til Iran, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker hos DnB Markets, til NA24.

Den europeiske sentralbanken (ESB) innførte før jul et krisetiltak for de europeiske bankene kalt «Long Term Refinancing Operation (LTRO)». Mye av disse pengene ble altså blitt sluset inn i oljespekulasjon.

- Samtidig var det fundamentale støttet av veldig stor import av Kina. Vi påstod da at dette ikke ville vare fordi en stor del av den økte importen var bygging av strategiske og kommersielle oljelagre. Nå har Kina bygd opp store deler av disse lagrene. I tillegg har det vært ekstremt svak etterspørsel fra USA og Europa, sier Kjus.

Samtidig har dollaren også styrket seg. Selv om oljeprisen har rast i takt med markant etterspørselfall fra USA, slik Kjus spådde er han mer usikker på om denne vil falle særlig mer.

- Fortsetter det så svakt videre bilr jeg overrasket. Pumpeprisene i USA bidro negativt i første kvartal, men det er destillatsiden som nå er svakest, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Spår oljet oppgang
Kjus tror imidlertid at oljeprisen skal stige igjen i tiden som kommer.

- Jeg tror at den kommer opp igjen i andre halvår. Vårt gamle anslag er på 114 dollar fatet i årets tredje kvartal. Når det gjelder anslaget på andre kvartal på 112 dollar fatet ligger vi godt an. Dersom resten av juni snitter inn på 100 dollar fatet vil snittet her bli på 110.50 dollar fatet.

Han spår at geopolitisk uro, Hellas og nye handlinger fra verdens sentralbanker vil være med på å løfte prisen igjen.

- Jeg tror at Hellas vil få en ny tilgivelse og får bli eurosonen. Hellas kommer ikke til å innføre tiltakene, men alternativet er en bankkrise.

Han peker også på at dersom det kommer flere svake makrotall fra USA kan det føre til at den amerikanske sentralbanken igjen kan starte seddelpressen for å bedre den økonomiske veksten.

Regjeringen spår høyere pris
I statsbudsjettet som ble lagt frem i høst forventet de en oljepris på 575 kroner. Men 15. mai la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett for 2012, der de jekket opp prisen med hele 75 kroner til 650 kroner per fat.

Nå er prisen vel 613 kroner per fat.

Den netto kontantstrømmen fra petroleumssektoren ble anslått til 378 milliarder kroner i 2012. Dette er 26 milliarder mer enn anslaget i Nasjonalbudsjettet. Dermed håver Norge inn på høyere oljepris.

Av inntektene er skatter og avgifter 228 milliarder kroner, statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er på 136 milliarder kroner, utbytte fra Statoil anslås til vel 14 milliarder kroner og i 2013 er statens netto kontantstrlm forventet å være på 370 milliarder kroner.

For å bruke pengene som samler seg opp i Oljefondet har politikerne vedtatt den såkalte handlingsregelen. Den går på at man hvert år kan bruke fondets forventede realavkastning på 4 prosent (altså avkastning fratrukket inflasjon) over statsbudsjettet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.