Elendig nyhet rammer børsene

Foto: Stein Henningsen (Oslo Børs)

Får investorene til å bite negler.

02.09.11 18:08

Første fredag hver måned klokken 14.30 slipper amerikanske myndigheter sin omfattende arbeidsmarkedsrapport. Rapporten som viser sysselsettingen utenfor jordbruket er betegnet som verdens viktigste makrotall. Denne viser tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet måneden før, og følges med argusøyne i alle verdens finansmarkeder.

Tallene fra amerikanske myndigheter viser at jobbveksten, utenfor jordbruket, var uendret i august fra måneden før, noe som er den svakeste utviklingen på ett år.

På forhånd var det ventet en oppgang i arbeidsplassene på 80.000 fra måneden før.

Arbeidsledigheten var på 9,1 prosent i august, noe som er på linje med forventningene.

Denne foretas imidlertid på en separat måling som foretas gjennom noen tusen telefonintervjuer hos amerikanske husholdninger, hvor blant annet ledige som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. Dermed finnes det i tillegg til den offisielle ledigheten også en del skjult ledighet.

- En rapport på den svake siden, spesielt for sysselsettingen. Nedgang for de fleste bransjer i privat sektor. Eneste lyspunkt var at offentlig sysselsetting falt betydelig mindre enn i de foregående månedene. Ledigheten var imidlertid uendret og sysselsettingen steg brukbart i «household survey». Vi tror fortsatt at den økonomiske veksten vil ta seg opp utover høsten, noe som også tilsier en noe bedre utvikling på arbeidsmarkedet, kommenterer DnB Nor Markets.

Børsene raser
De svake tallene gir seg effekt i finansmarkedene.

Oslo Børs avsluttet uken med et kraftig fall på 2,77 prosent til 369,63 poeng, etter å ha vært rundt 1,5 prosent ned før tallene.

DAX-indeksen i Frankfurt gikk det enda verre med, da den falt med 3,36 prosent.

På Wall Street faller de viktigste indeksene mellom en og tre prosent fredag kveld.

Her kan du følge børsene

Gullprisen stiger
Gullprisen stiger med 2,6 prosent til 1.871 dollar per unse. Investorene flytter gjerne penger inn i gull i urolige tider. Gull fungerer også som en plassering dersom man frykter at det skal bli høyere inflasjon.

En del investorer regner med at svake makrotall kan få den amerikanske sentralbanken til å starte opp seddelpressen igjen, noe som kan føre til økt inflasjon.

Nye krisetiltak?
Den amerikanske sentralbanken (Fed) avsluttet i sommer stimulansetiltak for 600 milliarder dollar. Dette ble i praksis gjort gjennom pengetrykking, som deretter ble benyttet til å kjøpe obligasjoner. Målet var å tilføre likviditet til banker og andre finansinstitusjoner.

Disse såkalte kvantitative lettelsene (QE2) som ble innført på sensommeren i fjor har vært ment å bidra til å øke aktiviteten i økonomien. Dette krisetiltaket ble innført etter at sentralbanken hadde brukt opp rentevåpenet, da den viktigste styringsrenten ble satt rundt null etter finanskrisen.

- Fed har annonsert at neste rentemøte vil foregå over to dager (20 & 21 september) og at nye tiltak vil bli drøftet. Den svake rapporten tilsier at sentralbanken vil kunne komme til å lansere nye kvantitative lettelser, selv om motstanden er betydelig fra tre av medlemmene i komiteen. Økende inflasjon tilsier uansett at Bernanke & Co er forsiktige med nye tiltak, melder DnB Nor Markets.

For liten vekst
Det er anslått at sysselsettingen i USA over tid må øke med rundt 125.000 personer månedlig for å holde tritt med befolkningsveksten og hindre at arbeidsledigheten øker, men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange jobber som dette.

Etter finanskrisen har USA slitt med en skyhøy arbeidsledighet, og i dag er den omtrent det dobbelte av hva den var under Bush-administrasjonen. Det har sendt økonomien til topps på listen over hva befolkningen mener er USAs største problem.

Employment report – USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Denne rapporten kan gi store utslag på verdens finansmarkeder, noe som gjør at formuer både blir tjent og forsvinner, og at jobber både kan bli skapt og gå opp i røyk.

På grunn av den ekstreme sensitiviteten holdes tallene tett til brystet, fram til de slippes den første fredagen i hver måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag