*Nettavisen* Økonomi.

Elendig økonomi, jubel på børsen

Det ble en positiv slutt på en uke preget av svake makrotall og sterke børser.

04.02.08 07:20

USA-børsene viste solid oppgang fredag. De viktige indeksene steg jevnt over i området 1 prosent.

Dagen ble preget av Microsoft kjempebud på Yahoo samt en svak rapport om arbeidsmarkedet i USA.

Den store nyheten i New York er Microsofts styrke til å sluke nesten hvem som helst. Nå ønsker de å ta hele Yahoo i et jafs ved å betale 44,6 milliarder dollar. Finansuroen har ikke fått verdens største programvareselskap til å miste appetitten. De har nemlig ikke problemer å skaffe til veie nok dollar til å gjennomføre dette kjøpet. Microsoft er til om med villig til å betale en premie på godt over 60 prosent.

Yahoo-aksjen steg 48 prosent og ligger dermed fortsatt litt under budprisen. Det indikerer at markedet ikke tror på noen budkrig og heller ikke er helt sikker på at Yahoo-aksjonærene, anført av gründerne Jerry Yang og David Filo, vil si ja.

Kjøpet vil gjøre at Microsoft for alvor tar opp kampen mot internettgiganten Google. Gjennom å satse ytterligere på søk og portalvirksomhet får Google virkelig konkurranse på egen hjemmebane. Microsoft-aksjen falt 7 prosent.

Google-aksjen falt på sin side 9 prosent. Fallet er ikke bare et resultat av økt konkurranse fra Microsoft. Google presenterte sitt resultat torsdag kveld etter at Wall Street stengte. De klarte ikke helt innfri forventingene. Det justerte resultatet havnet på 4,43 dollar per aksje, mens analytikerne hadde ventet 4,44 dollar. De leverte også under forventningene på omsetningen.

Negativ vekst
Sysselsettingsrappoten fra det amerikanske arbeidsdepartementet overrasker negativt, men det finnes lyspunkter. I januar ble det skapt 17.000 færre jobber utenom jordbruket. Det er det første fallet i jobbveksten siden august 2003. Samtidig endte ledigheten på 4,9 prosent. Det er nedgang fra 5 prosent i desember. Det blir også gjort kjent at desembertallene ble revidert. Fra en opprinnelig vekst på 18.000 viser en ytterligere gjennomgang at det ble skapt 82.000 nye jobber utenom jordbruket i desember.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at jobbveksten utenom jordbruket var ventet å øke med 70.000 i januar. Samtidig var det ventet at ledigheten ville holde seg på 5 prosent i årets første måned. De nye tallene støtter forventingene om nye rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, som allerede har kuttet renten i USA med 1,25 prosentpoeng i år.

Svake tall, sterk børs
Generelt har uken vært preget av mange makrotall, de fleste svake. Blant annet viser foreløpige tall at BNP økte med tilsvarende en årstakt på bare 0,6 prosent i fjerde kvartal.

Likevel har det vært en sterk børsuke. Dow Jones-indeksen er opp 4,4 prosent fra forrige fredag.

Det viser dels at svake forventninger allerede var innbakt i markedet. I tillegg kuttet sentralbanken renten med 0,50 prosent onsdag, det andre kuttet på åtte dager. Det viser markedet at banken vil gå langt for å stimulere økonomien og bremse nedturen.

Store overskudd
Flere av de største selskapene i USA har også lagt frem sine resultater for fjerde kvartal. Oljeselskapene Exxon Mobil og Chevron er blant selskapene som har levert godt over forventningene. Høy oljepris gir flere penger i kassen til begge.

Exxon Mobil fikk et resultat i fjerde kvartal som viser et overskudd på 10,25 milliarder dollar. Det tilsvarer 2,13 dollar per aksje, og er en oppgang fra 1,76 dollar per aksje i samme periode året før. Resultatforbedringen skyldes høyere inntjening fra oppstrømsvirksomheten.

Ifølge Thomson Financial ventet analytikerne at Exxon Mobil ville legge frem et resultat per aksje på 1,95 dollar.

Exxon Mobil falt likevel en halv prosent, trolig tynget av en oljepris som falt 3 prosent til 88,97 dollar for den amerikanske referanseoljen WTI.

Oljeselskapet Chevron leverte et resultat på 4,88 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det er en oppgang fra 3,7 milliarder dollar. Fordelt per aksje økte resultatet til 2,32 dollar fra 1,74 dollar. Ifølge Thomson Financials konsensusestimater ventet analytikerne 2,26 dollar per aksje. Også Chevron falt en halv prosent fredag.

Motorola steg hele 10 prosent fredag, etter at selskapet etter børs torsdag meldte at det vurderer et mulig salg av den problematiske mobiltelefondelen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,73% til 12.743,19

Nasdaq +0,98% til 2.413,36

S&P 500 +1,22% til 1.395,42

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag