Elendig start for børsene

Aksjene i Asia faller markant mandag. Igjen er det uro knyttet til USA som skremmer.

31.03.08 08:31

USA-avhengige selskaper trakk ned etter bekymringer rundt den amerikanske økonomien. Faren for at en nedkjøling i USA vil ramme etterspørselen etter asiatiske varer og produkter sendte børsene ned i Asia.

NA24 - din næringslivsavis

Fallet kom etter at en rapport fredag viste at forbrukersentimentet i USA falt til det laveste nivået på 16 år. Samtidig meldte varehuskjeden J.C Penney at de kommer til å få dårligere resultater og omsetning enn tidligere antatt. Resultatsvekkelsen kommer som en følge av lavere salg i butikkene.

Største fall på 16 år
Produsenter som eksporterer biler, klær og elektronikk var blant selskapene som fikk en svak start på uken. Toyota-aksjen fikk den største nedturen på to uker, skriver Bloomberg News. Halvparten av bilprodusentens driftsresultat kommer fra USA. Spekulasjoner om at kredittapene i markedet vil bli større ledet banker og andre finanskonsern lavere.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International var tidlig mandag morgen ned 1,3 prosent til 139,97 poeng og ligger an til et fall på 11 prosent i første kvartal som avsluttes mandag. Dette vil være det største fallet i inngangen på et år siden 1992.

- Det er ubestridt at vi ser flere økonomiske indikatorer som viser at det amerikanske forbruket forverres, sier forvalter Kiyoshi Ishigane i Mitsubishi UFJ Asset Management til Bloomberg News.

Forvalteren tror også at nedgangen i den amerikanske økonomien vil vare lengre enn forventet.

Produksjonen faller
Nikkei 225 i Japan falt 2,46 prosent til 12.504,74 poeng, mens nedgangen var større for de kinesiske indeksene.

Industriproduksjonen i Japan falt med 1,2 prosent i februar. Det var bedre enn hva markedsforventningene som tilsa en nedgang på 2,2 prosent ifølge Marketwatch. I januar var det en nedgang på 2,2 prosent, mens desember produksjonen viste en oppgang på 1,4 prosent.

I en rapport fra de japanske myndighetene viser undersøkelser at de japanske selskapene venter at produksjonen vil øke med 2 prosent i mars, mens de samme venter en nedgang på 1 prosent i april.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.15: NB: Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt

Japans Topix: - 1,46 %
Japans Nikkei 225: - 2,46 %
Hongkongs Hang Seng: - 1,91 %
Kinas CSI 300: - 3,38 %
Kinas Shanghai Composite: - 3,15 %
Taiwans Taiex: - 0,59 %
Sør-Koreas Kospi: + 0,13 %
Singapores Strait Times Index: - 0,53 %

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag