NA24.no

Elendig start i New York

Foto: Charles Rex Arbogast (AP Photo)
Sist oppdatert:
Aksjene faller rett fra start i USA.

Aksjene tar et dypt dykk på Wall Street. De svake arbeidstallene sørger for at den kjente industriindeksen Dow Jones faller til under 13.000 poeng med en nedgang på 0,97 prosent til 12.930,32 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Verre går det med den teknologitunge Nasdaq-indeksen som faller 1,71 prosent til 2.558,17 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 1,19 prosent til 1.429,94 poeng.

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 18.000 i desember. Det er langt under forventingene på 70.000. Samtidig økte ledigheten til 5 prosent fra 4,7 prosent. Her hadde økonomene ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent

Arbeidsmarkedet har vært lyspunktene i den amerikanske økonomien det siste året. Elendig boligmarked og kredittørke i finansverden har ført til spekulasjoner om at verdens største økonomi er på vei inn i en nedgangsperiode, men de verste pessimistene har blitt overdøvet av en sunn utvikling i sysselsettingen og en forholdsvis lav ledighet. Fredagens tall viser at jobbmarkedet har hatt sin dårligste utvikling siden august 2003. Det skremmer markedet.

Allerede torsdag kom signalene om at det ikke var en like solid jobbvekst i desember som i de foregående månedene. Det som likevel overrasker spesielt negativt er den høye ledighetsraten. 5 prosent er langt over det økonomene hadde forventet, og skaper ytterligere usikkerhet rundt utviklingen i den amerikanske økonomien.

Innkjøpssjefene i tjenestesektoren har større tiltro til utviklingen i den amerikanske økonomien enn kollegaene i andre sektorer. ISM-indeksen for serviceindustrien endte på 53,9 i desember. Økonomene hadde ventet at denne ville havne på 53,8 poeng i desember. Onsdag kom det skuffende tall fra resten av sektoren. ISM-indeksen havnet på 47,7, mens forventningene tilsa 50,9 poeng.

Verdens største brikkeprodusent, Intel, ble nedgradert til nøytral fra overvekt av JP Morgan. Det får aksjekursen til å falle rundt 5 prosent på Wall Street. Meglerhuset advarer mot at en nedgang i antall ordre i PC-markedet øker faren for nedsiden på estimatene i første halvår i 2008.

Den stigende resesjonsfaren sørger for at oljemarkedet også reagerer. Ved råvarebørsen i NYMEX i New York har kontraktene på den amerikanske referanseoljen WTI falt til under 99 dollar fatet. De to foregående dagene har prisen på kontraktene passert 100 dollar i en kort periode, men falt raskt tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere