NA24.no

Elendig start i USA

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)
Sist oppdatert:
Finanskrisen nekter å slippe taket på Wall Street.

Rekordhøy oljepris og elendige resultater fra finansnæringene sender aksjene i New York rett ned.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones Industrial faller 0,76 prosent til 12.870,61 poeng, mens Nasdaq Composite er ned 0,64 prosent til 2.448,41 poeng like etter at handelen åpnet. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen er ned 0,66 prosent til 1.398,20 poeng.

Elendig utsikter
Fannie Mae tapte 2,2 milliarder dollar eller 2,57 dollar per aksje i første kvartal. I samme periode året før hadde selskapet et overskudd per aksje på 85 cents. På forhånd ventet analytikerne et tap på 81 cents per aksje, viser konsensusestimater fra Thomson Financials.

Les mer: Skrekktall fra Fannie Mae

Det amerikanske boliglånfinansieringsselskapet viser klare svakheter etter at krisen i boligmarkedet fortsetter. Fannie Mae venter at den alvorlige svakheten i boligmarkedet vil fortsette ut året og dermed sørge for at antallet misligholdte boliglån og antallet tvangssalg kommer til å øke. Fannie Mae kjøper opp boliglån fra sparebankene og pakker det inn i obligasjoner som frigjør likviditeten bankene.

Nå skal selskapet på jakt etter ny kapital. Totalt ønsker å de hente 6 milliarder dollar gjennom å selge nye aksjer. I tillegg kommer til å kutte utbyttet til 25 cents per aksje fra og med tredje kvartal. Det skal gi 390 millioner dollar i året.

Varsler større tap
Samtidig har USAs fjerde største bank kommet med oppdateringer som skuffer markedet. Wachovia melder at underskuddet i første kvartal blir nesten dobbelt så stort som tidligere annonsert. Det skriver Reuters. Større tap som følge av at de nedskriver tre kontrakter fra livsforsikringsselskapet. Nå er tapet på 708 millioner dollar eller rundt 36 cents per aksje. De tidligere meldte tapene var på 393 millioner dollar eller 20 cents per aksje.

I tillegg har UBS lagt frem svært skuffende resultater.

Les mer:  5.500 må gå fra storbank

Oljen skremmer
Oljeprisen stiger også til nye rekordhøyder. Det er med på å skremme investorene som frykter at skyhøye råvarepriser vil føre til en tiltagende inflasjon. Høyt prispress sammen med en resesjon vil gi stagflasjon, noe som vil gjøre det vanskeligere for den amerikanske sentralbanken å fortsette rentekuttene. Allerede har økonomene innstilt seg selv på at det ikke kommer flere rentekutt den nærmeste tiden. Dette har blitt forsterket gjennom flere makrorapporter som har overrakset positivt.

I den elektroniske handelen ved New Yorks råvarebørs steg kontraktene på den amerikanske lettoljen med levering i juni til 120,93 dollar fatet. Det er ny rekord. Etter litt har de samme kontraktene falt noe tilbake.

Kurdiske opprører truer med selvmordsaksjoner mot amerikanske interesser etter at USA har delt etterretting med Tyrkia. Allerede er situasjonen i Nord-Irak anspent etter at Tyrkia har svart på angrepene kurderne i de nordlige provinsene.

Flere konkurser
Antall konkursåpninger i det amerikanske næringslivet økte med 49 prosent i april til 5.173 sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser fersk statistikk fra Jupiter eSources, skriver Bloomberg News. Hvis privatpersoner inkluderes i regnestykket har antallet konkursåpninger økt med 31 prosent til 93.096.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest