NA24.no

Elendig start på uken

Sist oppdatert:
Flere kjemper fikk kraftig juling.

Kombinasjonen fallende oljepris og ny frykt for verdensøkonomien var nok til senke hovedindeksen på Oslo Børs markant mandag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Til slutt falt hovedindeksen 3,98 prosent til 216,85. Fallet kom etter at resultatvarsler, usikkerhet knyttet til den økonomiske krisen og underskudd i en rekke selskaper var med på å senke børsene i Asia.

Les mer: Nytt børsfall i natt

Alle de negative nyhetene skapte grobunn for pessimisme, og ikke engang en positiv nyhet fra USA var nok til å redde børsdagen. Fersk statistikk viste at innkjøpssjefene i USA var mindre negative enn ventet, noe som midlertidig sendte børsene oppover, før de falt tilbake igjen.

Aksjer gruses
Også i dag fikk medieaksjen Schibsted juling. Selskapet kom med resultatvarsel fredag, og har etter det opplevd et fall på over 22 prosent på to dager. Mandag falt aksjekursen hele 13,79 prosent, til 56,90 kroner, og Schibsted har nå en markedsverdi på under fire milliarder.

Telenor-aksjen fikk også hard medfart, uten at det kom spesifikke nyheter fra selskapet. Ifølge en analytiker NA24 snakket med mandag, er det fortsatt India-investeringen som tynger Telenor-aksjen. Flere utlendinger har hatt tro på at Telenor, tross alt, skulle trekke tilbake investeringen i Unitech. Når dette ikke skjer likevel, er det mange som selger unna aksjene.

Telenor-aksjen falt 7,17 prosent, til 42,10 kroner.

DISKUTÈR HER:Hvor tror du børsen skal nå?

Oljen faller
I oljemarkedet har uken blitt innledet med et markant fall. Det skjer til tross for at det har vært tendenser til opptrapping av konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza, og at det kan gå mot en streik ved raffineriene i USA.

Les mer: Streik kan bevege oljeprisen

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars sendt ned 2,46 prosent til 44,75 dollar per fat.

StatoilHydro-aksjen falt 3,09 prosent til 116 kroner, og er med det en av tungvekterne som faller minst. Yara falt bare 0,80 prosent, mens REC stupte 9,16 prosent og Hydro falt 5,04 prosent.

Tandberg falt 3,38 prosent før selskapet la fram tall for fjerde kvartal.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Taper ble vinner
Sevan Marine opplevde en oppgang på hele 17,98 prosent til 7,02 kroner etter at det ble kjent at oljeselskapet Eni Norge har valgt selskapets flytende produksjons- og lagringsløsninger i forbindelse med Goliat-konseptet i Barentshavet.

Les mer: Sevan får Goliat-oppdrag og Aker håper fortsatt på Goliat

I resten av Europa så vi også en bred nedgang. Hos våre naboer falt Stockholm med 2,48 prosent, København falt 1,82 prosent og Helsingfors falt 2,51 prosent.

Heller ikke i andre land var det lysning å skimte. DAX-indeksen i Frankfurt faller 1,55 prosent, CAC 40 i Paris faller 1,79 prosent og FTSE 100 i snøtunge London faller 1,93 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere