NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Elendig ukeslutt på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Skuffende tall fra USA senket det norske aksjemarkedet.

Investorene hadde lite å smile over da børsen stengte dørene for helgen.

NA24 - din næringslivsavis

Månedens viktigste rapport ble en stor skuffelse på markedet, og følger opp trenden med makrotall som ikke klarer å komme inn som forventet. Hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,33 prosent til 311,43 poeng.

Uken begynte sterkt med tre strake dager med oppgang, men de siste par dagene er denne utviklingen reversert. Fasit for uken som helhet er et fall på 2,37 prosent.

Følg utviklingen på børsene her.

Viktig rapport
Alle investorene fulgte tett med da arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene kom ut. Den viser at langt flere mistet jobben i september enn hva økonomene hadde forventet på forhånd. Samlet falt sysselsettingen utenom jordbruket med 263.000, mens økonomene ventet en nedgang på 170.000. Arbeidsledigheten økte som forventet til 9,8 prosent fra 9,7 prosent.

Les mer: Skuffende ledighetstall fra USA

- Dette var svakere enn ventet og avslutter en uke med flere svake amerikanske nøkkeltall. Vi tror oppsvinget blir tregt. Ledigheten har ikke nådd toppen ennå. Så lenge arbeidsmarkedet forverres vil ikke Fed vurdere å stramme inn i pengepolitikken, skriver økonom Maren Elise Romstad i DnB Nor Markets i en kommentar til tallene.

Dårlig trend
Denne uken har makrostrømmen fra USA vært preget av skuffelser. Tilliten blant forbrukerne har ikke levd opp forventningene i markedet. Det har heller ikke innkjøpssjefens forventninger til den amerikanske økonomien. I tillegg har det kommet indikasjoner på at bedringen i jobbmarkedet ikke er like god som mange hadde håpet på. Det svake tallene har gitt et markant fall på børser over hele verden.

Les mer: Børsstup i Asia

Også i USA ser ukens siste dag ut til å gå dårlig for investorene.

Les mer. Wall Street fikk seg en kalddusj

Oljefall
Oljeprisen har også blitt svekket av de svake makrorapportene, og drar med det med på å dra vår oljedrevne børs ytterligere ned. Da Oslo Børs stengte handelen gikk kontraktene på nordsjøolje med levering i november under hammeren for 67,50 dollar per fat ved råvarebørsen i London. Det er en nedgang på 1,17 prosent fra da Oslo Børs stengte, torsdag.

StatoilHydro ble sendt ned 1,41 prosent til 124,40 kroner, og andre tungvektere gjør stort sett ikke bedre. Telenor falt 3,20 prosent til 63,50 kroner, mens DnB NOR mistet 2,37 prosent av sin verdi og endte med en aksjekurs på 63,95.

REC fikk juling
Solenergiselskapet REC er en av de som får mest bank, og inntar en pallplassering på taperlisten med et fall på 8,63 prosent til 42,98 kroner, etter at de har kommet med en oppdatering rundt utviklingen. Selskapet venter at dagens svake marked vil fortsette inn i 2010 og det tvinger dem til å gjøre kontraktsmessige justeringer for 2010. Dette vil gi en negativ effekt på resultatet for 2010.

REC skal i tillegg hente 2,5 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet.

Les mer: REC skal hente 2,5 milliarder og - REC trenger ikke pengene

Av de 30 største selskapene på Oslo Børs, målt i markedsverdi, er det kun to som steg: Aker og Tandberg.

Tror på høyere Tandberg-bud
Tandberg drives opp av at flere analytikere tror enten på et forbedret bud fra Cisco eller at det kan bli konkurranse om å kjøpe opp det norske IT-selskapet. Tandberg-aksjen ble løftet 1,43 prosent til 155,70 kroner. Det er rundt to kroner høyere enn hva tilbudet fra Cisco ligger på. Torsdag ble det kjent at den amerikanske IT-kjempen Cisco vil legge inn et bud på samtlige aksjer i Tandberg. Det priser selskapet til 17,2 milliarder kroner.

- Vi har hevet vårt kursmål til 170 kroner siden vårt basiscase er at Cisco vil øke sitt bud, skriver analytiker Petter Kjerkreit i SEB Enskilda til sine kunder.

Når det gjelder konkurrerende bud er meglerhuset mer tvilende. De tror ikke at det vil komme en finansiell aktør på banen, og det er flere forhold knyttet til budet fra Cisco som gjør at en eventuell industriell aktør vil vegre seg fra by. Blant annet viser de til forpliktelsen og støtte fra Tanbergs ledelse og styre.

- Vi tror at mer enn ti present av aksjonærene synes budprisen er for lav, noe vi tror vil føre til at Cisco øker sitt bud.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere