Elendige tall for XXL

MISFORNØYD: Tolle Grøterud er toppsjef i XXL.

MISFORNØYD: Tolle Grøterud er toppsjef i XXL. Foto: Halvor Ripegutu

Fjerde kvartal med julesalget pleier å være XXLs beste kvartal. Denne gangen gikk de på en kjempesmell.

12.02.19 09:34

ALNA (Nettavisen Økonomi): Resultatet til sportskjempen falt fra 234 millioner kroner over kvartalets tre siste måneder til bare 44 millioner kroner.

Bruttomarginen, et viktig mål for lønnsomheten i selskaper, er ned i samtlige av XXLs fem markeder, de fire store nordiske landene og Østerrike. Det er ikke selskapets sjef fornøyd med.

- Jeg er flau over dette. Det er veldig svake tall, sier midlertidig konsernsjef Tolle Grøterud på selskapets kvartalspresentasjonen tirsdag.

Selskapet skriver at de dårlige resultatene var et resultat av svak gjennomføring fra selskapets side og tar dermed fullt ansvar selv.

- Vi gjør alt vi kan for å rette opp i feilene vi har gjort, sier Grøterud.

SVAK: Denne grafen, som viser fallende bruttomargin i alle XXLs markeder, gjør sjefen flau. Bruttomargin er bruttofortjenesten (driftsinntekter minus varekostnad) som andel av driftsinntektene. Foto: XXL

Black Friday-nedtur

Selskapet trekker spesielt frem Black Friday som en periode som gikk elendig for kjeden. Da solgte de rett og slett solgte varene sine altfor billig, samtidig som salget i forkant av denne perioden var svakt.

- Vi solgte varer med lav fortjeneste eller tap. Tilsammen tapte vi 40 millioner kroner på perioden rundt Black Friday, sier Grøterud.

Omsetningen var på 2,6 milliarder kroner, mot 2,5 milliarder i samme kvartal året før. Men disse tallene kan være misvisende ettersom de inkluderer nye butikker som kom til i 2018. Tar man vekk dem, har XXL en salgsnedgang på 4,1 prosent. I Norge er salgsnedgangen på hele 5,9 prosent.

Lønnsomheten for helåret 2018 er også kraftig ned. Resultatet for året var på 236 millioner kroner, under halvparten av 2017, da de tjente 512 millioner kroner.

Grøterud lover imidlertid art de nå er på riktig vei.

- Dette skal ikke skje igjen og vi er godt i gang med forbedringsarbeidet fremover, sier XXL-sjefen.

Aksjemarkedet ser ut til å ha tro på planene til sportskjempen, og aksjen er opp fem prosent på børsen tirsdag.

To sjefsavganger på to måneder

Også i hovedkontoret er det mye kaos for tiden. Mangeårig toppsjef Fredrik Steenbuch gikk av i oktober, mens han etterfølger Ulf Bjerknes bare varte et par uker før han trakk seg.

Tidligere IR-kontakt Tolle Grøterud har nå gått inn som toppsjef på midlertidig basis, mens hovedaksjonær Øivind Tidemandsen har gått inn som driftsdirektør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Varehandel

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag