NA24.no

Elendige USA-børser

Foto: EMMANUEL DUNAND (Scanpix)
Sist oppdatert:
De amerikanske børsene startet uken med å få juling.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de viktigste indeksene falt med drøyt to prosent på Wall Street mandag. I førersete for nedgangen finner man finanssektoren, som fortsatt skaper uhygge, og et boligmarked som flommer over av usolgte boliger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Stadig blir investorene påminnet om at finanskrisen ikke er glemt. I løpet av helgen gikk den niende banken over ende i USA. Denne gangen er det Columbian Bank and Trust Co. of Topeka som har fått svi. Finanskrisen har medført at banken kollapset og at de forsikrede innskuddene blir overtatt av Citizens Bank and Trust. Igjen er det store tap i forbindelse med et elendig eiendomsmarked som blir avgjørende.

- Markedet kommer til å slite fram til får en klar indikasjon på at vi vet hva som er bunnen i finanskrisen, og det kan bli en stund til, kommenterer porteføljeforvalter Peter Sorrentino hos Huntington Asset Advisors til Bloomberg Television.

Fredag var sentralbanksjefer fra hele verden samlet i Jackson Hole i USA. Her fikk den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kjeft fordi han og FED ikke har gjort det som skal til for å få slutt på finanskrisen.

Et lite rally fredag var likevel ikke nok til å hindre at uken endte i minus på Wall Street.

Investorene er avventende på Wall Street. Et bratt fall i oljeprisen medførte et skikkelig aksjerally fredag, og nå er investorene avventende til om oppturen kan fortsette. Mandag har derimot oljeprisen igjen pekt oppover etter at dollaren har svekket seg og at orkanfaren ved Karibia har tatt seg opp samt at urolighetene knyttet til Øst-Ossetia ikke er borte.

Et fall i oljeprisen kan spille positivt inn på den amerikanske økonomien. Drivstoff og fyring får stadig en større betydning for amerikanernes lommebøker. De rekordhøye energiprisene har truet husholdningenes evne til å holde forbruket oppe. Det bekymrer økonomene som peker på at husholdningens forbruk står for to tredjedel av den amerikanske økonomien.

Salgsutviklingen for brukte boliger viser at mengden med usolgte boliger er rekordhøy.

Salget av brukte boliger steg med 3,1 prosent til 5 millioner i juli. Det viser tall fra National Association of Realtors.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at bruktboligsalget ville ende på 4,91 millioner enheter i årlig salgstakst i juli. Men selv om sommersalget var greit skuffer prisene og det er mengder med tomme boliger.

Medianprisen på de solgte boligene var ned 7,1 prosent til 212.400 dollar sammenlignet med samme periode året før.

Ved utgangen av juni var det nok brukte boliger til salgs til å dekke 11,2 måneder med tilbud.

Senere i uken kommer en rekke andre viktige makrorapporter fra verdens største økonomi.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,08% til 11.386,25

Nasdaq -2,03% til 2.365,59

S&P 500 -1,96% til 1.266,84

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere