*Nettavisen* Økonomi.

Elendigheten fortsetter i USA

Foto: EMMANUEL DUNAND (Scanpix)

Skremte investorer jakter på dårlige nyheter.

11.11.08 22:35

Mens resten av USA var opptatt av å feire Veterans day, var handelen i full gang på Wall Street. For andre dag på rad ble det en nedtur for investorene i New York.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene Dow Jones, Nasdaq Composite og S&P 500 fikk alle et fall på rundt 2 prosent. Sistnevnte falt til under 900-poeng.

Forbrukerne svikter
Luksusboligbyggeren Toll Brothers og kaffekjeden Starbucks bekrefter at forbrukerne er blitt langt mer tilbakeholdne. Det er dårlig nytt for verdens største økonomi.

- Det store som går mot amerikansk økonomi akkurat nå er mangelen på forbrukertillit. Du kan se det skrevet på veggen, hvis amerikanske konsumenter fortsetter å ha en tilbakegang i fjerde kvartal gjennom helligdag-sesongen, vil alt bli rammet, sier forvalter Timothy Speiss ved Eisner LLP til Marketwatch.

Med fridag i USA var makrokalenderen helt blank, men det er nok av dårlig nytt for investorene å fokusere på.

- Markedene leter etter dårlig nytt og prøver å forutse hvor den neste skoen vil bli mistet. AIG kan fortsatt få mye oppmerksomhet, og GM-saken har blitt problematisk, sier Speiss.

Dårlige signaler
Starbucks falt 1,3 prosent etter at kaffekjeden la frem tall etter stengetid mandag. Konsernet varslet at det venter lavere omsetning og har også forkastet sine ekspansjonsplaner. En rekke selskaper har skuffet med sine resultater etter siste kvartal, og flere har også uttrykket stor usikkerhet rundt fremtiden. Analytikerne har de siste ukene nedjustert sine resultatestimater for de største selskapene.

Boligbyggeren Toll Brothers merker at boligmarkedet er i ulage. Nå har selskapet sendt ut et resultatvarsel for fjerde kvartal. Kvartalet ble avsluttet 31. oktober og Toll Brothers melder at omsetningen vil falle med 41 prosent. Skylden for usikkerheten i boligmarkedet og de økonomiske trendene. Selskapet opplyser at ordrereserven falt 54 prosent, og at antallet undertegnede salgskontrakter også faller. Nå tør de ikke gi noen guiding for neste år. Aksjen endte tilnærmet flatt.

Nye tiltak
Myndighetene har sammen med boliglånsbransjen kommet frem til en plan for å hjelpe boligeiere i trøbbel. Finanskrisen og en skyhøy rente har gjort at en rekke boligeiere misligholder sine låneforpliktelser, men nå får de hjelp til å reforhandle frem nye betingelser. Boliglånene er gitt gjennom selskapene Fannie Mae og Freddie Mac, og tiltaksplanen gjelder flere hundre tusen amerikanere.

Tyngende på investorene er svake resultater fra flere store selskaper og en rapport fra analytikerne i meglerhuset Credit Suisse som mener at industrialiserte land er på vei mot den verste økonomiske tilbakegangen siden 1945.

Finansaksjene kom nok en gang i fokus. Kredittkortselskapet American Express har fått godkjent sine planer om å bli en kommersiell bank. Det er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve som tillater at selskapet blir omdannet til en kommersiell bank. Dette vil tillate at American Express å tilby sine kunder innskuddsmuligheter, men langt viktigere er det at de får tilgang på myndighetenes finansieringspakker i forbindelse med kredittkrisen. Aksjekursen falt 6,6 prosent.

Tidligere i høst ble de to siste store selvstendige meglerhusene Goldman Sachs og Morgan Stanley også omdannet til kommersielle banker. Det innebar slutten for de tradisjonelle investeringsbankene på Wall Street.

Kredittkortgjelden i USA blir av enkelte økonomer omtalt som den neste boblen som kommer til å sprekke og den tikkende bombe kan gi en langt dypere og mer alvorlig krise. Gjelden er på inntil 1.000 milliarder dollar.

Full brems for bilbransjen
Bilindustrien er også hardt rammet av krisen i verdensøkonomien. Bilprodusentene har satset på feil bilmodeller, og får betale for det nå. Salgstrenden med store bensinsluk har snudd, men det har produsentene i USA vært for sene med å fange opp. Mandag kveld meldte General Motors at de vil kutte ytterligere 1.900 jobber. Det kommer i tillegg til stillingskutt bestående av 3.600 jobbene som ble annonsert fredag. Nå frykter markedet at de vil svi hele kontantbeholdningen innen utgangen av året.

GM-aksjen falt 13 prosent. Flere fremtredende amerikanske politikere har tatt til orde for at det lanseres en egen tiltakspakke til bilindustrien.

Forsikringsgiganten AIGs redningspakke fra myndighetene må utvides etter at det er blitt klart at selskapet taper milliarder på misligholdte obligasjoner. Aksjekursen steg 1,75 prosent. Goldman Sachs er ute med en salgsanbefaling på aksjene i Prudential Financial, som er USAs nest største livsforsikringsselskap.

Oljefall
Gasselskapet Chesapeake Energy Corp. fikk ikke oppleve noe løft til tross for at de sikret seg en avtale verdt 3,37 milliarder dollar med StatoilHydro. Den norske oljekjempen overtar 32,5 prosent av et skifergassområdet Appalachia. Sammen skal de utvikle et omfattende bore- og leteprogram. Aksjekursen til Chesapeake falt med 5,5 prosent.

Oljeselskaper som Exxon Mobil og ConocoPhillips falt mellom 1,7 og 3,6 prosent i takt med fallende oljepris.

Den amerikanske lettoljen WTI falt til under 59 dollar fatet i New York på spekulasjoner om at Det internasjonale energibyrået kommer til å redusere sitt anslag for oljeetterspørselen i 2009 som følge av at svakere økonomisk vekst kommer til å redusere drivstoffetterspørselen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,99% til 8.693,96

Nasdaq -2,22% til 1.580,90

S&P 500 -2,20% til 898,95

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.