NA24.no

(scanpix)

Elendigheten fortsetter

Mørkerødt og årsverste på børsene i Asia.

Ukeslutt på børsene i Asia tegner et dystert bilde. Nedgangen er primært ledet av bekymringer for svak vekst i tiden som kommer.

NA24 - din næringslivsavis

Fallet denne uken er det største på ett år, og de asiatiske markedene ble dratt ned i grusen etter det storstilte fallet både i Europa og USA torsdag.

Den sammenveide regionindeksen til Morgan Stanley faller hele 2,2 prosent under fredagens handel. Det er den fjerde dagen på rad at indeksen faller, og den ligger nå på 116,64 poeng om lag to timer før børsene i Asia stenger fredag. Denne uken har indeksen falt 6,95 prosent totalt.

Hele Asia så rødt
De aller fleste markedene åpne for handel i Asia falt fredag, med eneste unntak som Pakistan.

Blant annet falt Japans Nikkei 225 hele 2,55 prosent til 12.236,85 poeng. Sør-Koreas Kospi-indeks ble redusert med 1,16 prosent til 1.409,85 poeng. Hong Kongs Hang Seng falt for første gang under 20.000 til 19.752,65 poeng.

- Vi har en fortløpende korreksjon i råvarepriser, ulike finansielle problemer, og bekymringer for resultatvarsler i økonomisensitive selskaper, sier Shane Oliver, en investeringsstrateg i australske AMP Capital Investors til Bloomberg.

Vekstbekymringer
Bloomberg mener det hovedsakelig er den fremtidige økonomiske veksten som bekymrer markedet. Honda Motor, som selger mer en halvparten av sine produkter i Nord-Amerika faller 1,9 prosent etter at blant annet amerikanske ledighetsrater torsdag steg til sitt høyeste nivå på fem år. Av andre eksportavhengige selskaper faller Sony om lag 4 prosent så langt i fredagens handel.

Mizuho Financial Group falt hele 6,1 prosent som en følge at en hedghefondsforvalters utsagn om en forestående «finansiell tsunami». Et fall på 4,8 og 3,1 prosent hos henholdsvis Mitsubishi UFJ Financial Group og Australias største utlånsbank Commonwealth Bank of Australia viser at også investorene tok utsagnet ut over disse selskapene.

Nøkkeltall fredag. (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt):

Japans Topix: -2,44%
Japans Nikkei 225: -2,75%
Hongkongs Hang Seng: -3,12%
Kinas CSI 300: -1,89%
Kinas Shanghai Composite: -2,28%
Taiwans Taiex: -1,64%
Sør-Koreas Kospi: -0,93%
Singapores Strait Times Index: -1.97%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere