NA24.no

Elin Ørjasæter: - Jeg ble voldtatt


«Livet er fullt av dårlig sex, særlig når man er ung. Det er på tide å gjenreise forskjellen på fyllerør og voldtekt», skriver Elin Ørjasæter.
«Livet er fullt av dårlig sex, særlig når man er ung. Det er på tide å gjenreise forskjellen på fyllerør og voldtekt», skriver Elin Ørjasæter. Foto: Montasje: Arkivfoto Frida Marie Grande/Faksimile: Morgenbladet
Sist oppdatert:
Forfatteren mener det er på tide å gjenreise forskjellen på fyllerør og voldtekt.

Elin Ørjasæter, forfatter og samfunnsdebattant, forteller i en kronikk på Morgenbladet om hvordan hun ble voldtatt - «voldtekt etter dagens juridiske forståelse». 

«Jeg hadde faktisk glemt det, men jeg ble voldtatt noen ganger som tenåring», skriver hun. 

- De «nye» ungjentenes følsomhet

Hun forteller i kronikken om at det var slags dannelsesreise fra barn til voksen å feste med eldre gutter, og at det dreide seg om det hun betegner som sex mellom nogenlunde jevnbyrdige personer der begge var overstadig beruset. 

Ørjasæter er også klar på at det ikke dreier seg om hendelser slik som Hemsedal-saken, der frifinnelsen av tre menn som dopet ned og hadde sex med den da 18 år gamle Andrea Voll Voldum etter tur, har vekket stor oppmerksomhet i sommer. 

«Men hendelser jeg opplevde som mislykket fyllerør, opplever noen av dagens jenter - slik hendelsene legges frem - som traumatiserende overgrep». 

Les hele innlegget fra Elin Ørjasæter her.

Deretter fortsetter Ørjasæter med å fortelle om de «nye» ungjentenes følsomhet.

Og hvordan ubesluttsomhet rundt om man vil ha sex, pågående gutter og misforståelser ender opp med å bli situasjoner folk regner som voldtekt - selv om det kanskje ikke er tilfelle. 

«Livet er fullt av dårlig sex, særlig når man er ung. Det er på tide å gjenreise forskjellen på fyllerør og voldtekt», avslutter Ørjasæter. 

Les også: Siv Jensen: - Voldtekt skal straffes hardt

- Maner til sunn fornuft

Ørjasæter får ros på sosiale medier for å stå frem med historien sin, blant annet av Kjetil Rolness. 

(Artikkelen fortsetter under) 

«Klok, gammel dame som maner til sunn fornuft og sans for proporsjoner. Så får vi se hvor mye kjeft hun får», skriver han.  

I en kommentar lenger ned i innlegget fortsetter Rolness: 

«Forskjellen mellom ubehagelig sex og voldtekt er slett ikke så tydelig lenger, for noenhver. Skal vi da tro at unge mennesker som var overstadig beruset, og knapt husker noe av hva som skjedde, skal være seg denne forskjellen be visst? Dette er langt mer komplisert enn som så.»

«Godt det finnes folk som vet mer om andres erfaringer enn de gjør selv. Ubehagelig sex og voldtekt er vesensforskjellig, og grunnen til at så mange voldtektsoffere blir mistenkeliggjort er kanskje at man betviler deres bevissthet om den forskjellen. Det sier vel mer om de andre. For hva prøver skribenten å si med der sitatet egentlig? At hun egentlig er voldtatt etter "dagens standarder"?» spør en bruker. 

(Artikkelen fortsetter under) 

I sosiale medier er det flere som er kritiske til Ørjasæter og stiller seg uenige i synspunktene hun kommer med i kronikken: 

Andre reagerer på at Høyskolen Kristiania, der Elin Ørjasæter er førstelektor, delte innlegget på Twitter-kontoen sin: 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere