*Nettavisen* Økonomi.

Ellevill lånefest før kollaps

Foto: (Scanpix)

Kaupthing lånte ut millioner uten sikkerhet rett før totalhavari.

04.08.09 11:56

Rett før kollapsen i den islandske storbanken Kaupthing var det utlånsfest i banken blant bankledelsens bekjente og storeiere, ifølge Svenska Dagbladet.

NA24 – din næringslivsavis

Det er bankens kredittbok som er på avveie og som avslører de skandaløse tilstandene. Nettstedet Wikileaks har rapportert et hemmelig interndokument på 209 sider, som avslører blant annet en liste på 205 personer som hadde 45 millioner euro, eller over 360 millioner kroner i lån hos banken. Låntagerne er personer og selskaper med sterke bånd til Kaupthing og konsernets hovedeiere.

Ifølge avisen har de 10 største låntagerne en gjeld på mer enn 50 milliarder kroner. Blant de største låntagerne var selskap som ble kontrollert av brødrene Agust og Lydur Gudmundsson og deres finanskonsern Exista. På dette tidspunktet var Exista den største aksjeeieren i Kaupthing. Ifølge svd.se var Kaupthings kreditteksponering mot Exista om lag 1.425 millioner euro, eller over 11 milliarder kroner.

Og nesten halvparten av disse lånene hadde blitt gitt uten sikkerhet. Avisen skriver videre at deler av beløpene ser ut til å ha gått til finansiering av brødrenes private luksusliv og eiendomsinvesteringer, blant annet i Frankrike.

Det pågår fortsatt etterforskning i forbindelse med kollapsen i Kaupthing.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.