*Nettavisen* Økonomi.

Elleville oljeaksjer satt fart i Oslo Børs

Oslo Børs Børsen Foto: Roald, Berit (Scanpix)

- Det har vært en fantastisk uke.

En ny dag med oljeprisoppgang løftet Oslo Børs onsdag, med oljeaksjene i førersetet.

Hovedindeksen steg 1,63 prosent til 622,98 poeng, mens prisen på nordsjøolje steg 2,1 prosent gjennom dagen til 53 dollar per fat.

Dagens soleklare vinnere var oljerelaterte selskaper, som nok en gang steg kraftig. Statoil endte opp 5,2 prosent og John Fredriksens riggselskap Seadrill ble sendt opp 12,4 prosent.

Samtidig var indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceaksjene opp 7,1 prosent.

Oljekjempe til værs
- Det har vært en fantastisk uke. Det er ikke ofte man ser Statoil gå så mye, det er en enormt rask bevegelse, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning til Nettavisen Stocklink.

Etter å ha vaket under 50 dollar fatet gjennom mye av september har oljeprisen den siste uken gjort et hopp på ti prosent, noe som har bidratt til å dra både oljeaksjer og Oslo Børs kraftig opp.

- Det er først nå man ser at ting begynner å snu, og da går det ofte raskt i starten. Det man har fått bekreftet er at etterspørselen etter olje tar seg opp når prisen faller. Folk ser at etterspørselen øker, skiferoljeproduksjonen faller, mens OPEC pumper for fullt og ikke har mye kapasitet til overs. Da er det lett å se for seg at dagens oljepris kan komme opp, sier Myrseth.

Mens oljeselskaper som Statoil og Det norske har blitt sendt opp henholdsvis 20 og 24 prosent den siste uken, har hovedindeksen gått mer enn ni prosent.

- Det har vært en bra start på oktober. De siste dagene har oljen dratt både Oslo Børs og utenlandske børser, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Myrseth sier det gjerne er når pessimismen er som størst at markedene snur.

- Det har vært veldig mye pessimisme tidligere i høst, nærmest med antydning til panikkstemning med frykt for en Kina-ledet resesjon. Slik som det ofte skjer når pessimismen er på sitt største så snur markedet.

Rundjulte aksjer tar sats
I oljeservicesektoren, som har fått bank på børsen i kjølvannet av fallende oljepris og oljeselskapenes budsjettkutt, har flere aksjer gått sterkt den siste uken:

- Seadrill er opp 30 prosent
- Fred. Olsen Energy er opp 32 prosent
- Subsea 7 er opp 20 prosent
- Aker Solutions er opp 26 prosent
- Oljeserviceindeksen er opp 17 prosent

- Det første man kjøper da er oljeselskaper som Statoil og Det norske. Så ser man i neste omgang at oljeservice stiger, hvor mange er priset nærmest som opsjoner. De har falt mye i forkant og det skal ikke mye til før man får en kraftig rekyl, sier Myrseth

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.